President Duterte stelt zich niet meer kandidaat

Oproep aan de VN-mensenrechtenraad om verregaande maatregelen aan te nemen om het schrikbewind van president Duterte aan de kaak te stellen en aan te klagen.

Tegen alle verwachtingen in heeft president Duterte afgelopen week aangekondigd zich uit de politiek terug te trekken. Deze eerste week van oktober moeten de kandidaten voor de landelijke verkiezingen op 9 mei 2022 zich registreren. De partij van president Duterte had hem genomineerd als vicepresident en niets wees erop dat hij dat afwees, ondanks de twijfels die daaraan verbonden zijn omdat de president niet voor een tweede termijn herkozen kan worden. Maakt president Duterte nu de weg vrij voor zijn dochter Sara voor het presidentschap? Sara is haar vader in 2016 opgevolgd als burgemeester van Davao City.

Wat is gezien zijn reputatie de aankondiging van president Duterte waard? Dit lijkt op het scenario dat Duterte volgde in augustus 2016, toen nog als burgemeester van Davao City. Hij kondigde toen aan niet beschikbaar te zijn als president, maar kwam daar op het allerlaatste moment op terug. Hij heeft toen op dubieuze wijze een presidentskandidaat vervangen om zo zelf mee te kunnen doen. Dat zou nu tot 11 november weer kunnen gebeuren. Zijn beleid heeft weinig aanzien gehad voor de wet, zodat alles nog mogelijk is. Of heeft zijn aankondiging te maken met de intentie van Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr. om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in 2022…?

Bongbong’s voornemen is overigens een schaamteloze blijk van minachting voor de duizenden Filippino's die zijn vermoord, verdwenen, gemarteld en ontheemd, en de Filippijnse natie wier economie was geplunderd tijdens de dictatuur van Marcos. De Marcos familie heeft in die jaren miljarden achterover gedrukt. President Duterte bewondert deze familie en heeft Marcos laten begraven op de begraafplaats van nationale helden. Bongbong als president betekent het verder witwassen van dat gestolen geld en hij zal pogen president Duterte vrij te stellen van enige vervolging voor zijn misdaden.

De aankondiging van president Duterte komt overigens op een uitgekiend moment, omdat op 7 oktober 2021 de algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN) de mensenrechtensituatie in de Filippijnen opnieuw zal bespreken. Ondanks alarmerende rapporten over die situatie nam die vergadering vorig jaar een zwaar bekritiseerd voorstel aan om de samenwerking tussen de VN en de Filippijnse overheid te versterken om die misdaden te bestrijden. Meerdere rapporten hebben vervolgens overtuigend aangetoond dat dit een farce is geweest.

Zo heeft het Internationaal Strafhof besloten onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor strafrechtelijke vervolging van Duterte en zijn regime. Ook Michelle Bachelet, Hoge VN-commissaris voor de mensenrechten, is met een vernietigend VN-mensenrechtenrapport gekomen, evenals INVESTIGATE PH, die dat in 3 verschillende rapporten heeft vastgelegd. Deze feiten spreken voor zich en wij roepen de VN-mensenrechtenraad dan ook op om zich geen zand meer in de ogen te laten strooien en verregaande maatregelen aan te nemen om dit schrikbewind van president Duterte aan de kaak te stellen en aan te klagen.