Protest tegen Inmenging Amerikaanse Leger!

Fotocredit Kalikasan – Filipijns Landelijk Milieunetwerk

De Balikatan legeroefeningen vormen een bedreiging van de soevereiniteit en zelfbeschikking van het Filipijnse volk

De strijdkrachten van de Verenigde Staten en de Filipijnen houden Balikatan-oefeningen (legeroefeningen tussen VS en Filipijnen) van 11 tot 28 april 2023 in verschillende provincies van de Filipijnen. Deze oefeningen zijn een overduidelijke weergave van de militaire interventie en agressie van het VS-imperialisme in het land en de regio. Ze zijn gericht op het versterken van de Amerikaanse overheersing en controle over het land, de hulpbronnen en de bevolking van de Filipijnen, en vormen een bedreiging van de soevereiniteit en zelfbeschikking van het Filipijnse volk.

De Balikatan van dit jaar wordt de grootste gezamenlijke militaire oefening tot nu toe tussen de Filippijnen en de VS, waaraan meer dan 17.600 troepen deelnemen. Dit toont de escalatie van het Amerikaanse militarisme en de oorlogszucht in Azië-Pacific, vooral te midden van de toenemende spanningen en conflicten met China en andere rivaliserende machten. De VS gebruiken de Filipijnen als hun pion en basis voor hun belangen en plannen, terwijl ze de nationale waardigheid en onafhankelijkheid van het land met voeten treden.

Het International Peoples’ Tribunal (IPT) tegen president Rodrigo Duterte, de Amerikaanse president Donald Trump en internationale monetaire organisaties, dat in België (2018) werd gehouden, sprak het vonnis uit dat zij schuldig waren aan het schenden van politieke, economische rechten van de Filipijnse bevolking. Deze Balikatan oefeningen zijn een schending van de mensenrechten en democratische rechten van het Filipijnse volk. De aanwezigheid van buitenlandse troepen in lokale gemeenschappen vormt een ernstige bedreiging voor de veiligheid en het welzijn van de mensen.

Ga voor meer informatie naar:

Kalikasan persbericht: Green spaces, not US bases! Oppose the expansion of the US military in the Philippines! (facebook 11 april 2023)
ILPS persbericht:
On Biggest U.S.-Philippines Balikatan Exercises - International League of Peoples' Struggle (peoplesstruggle.org)
en:
https://ichrp.net/ichrp-condemns-arrest-of-student-activists-in-us-embassy-protest/