Protest tijdens 2e SONA van Marcos Jr


Massale maatschappelijke beweging roept op tot erkenning van de rechten van elke Filipino

Vandaag hield president Marcos Jr. zijn 2e State of the Nation (SONA) toespraak, een jaarlijkse toespraak waarin de president over de staat van zijn land praat. In zijn SONA van vandaag heeft Marcos Jr. letterlijk niets gezegd over belangrijke kwesties op het gebied van burgerrechten en politieke rechten die het Filipijnse volk vandaag de dag teisteren.

Mevrouw Cristina Palabay, de algemeen secretaris van Karapatan verklaarde ondermeer dat de  President niets vermeldde over het Internationaal Strafhof en de betekenis van de klacht over misdaden tegen de menselijkheid.

Tal van brancheorganisaties kwamen voor de 2e SONA van Marcos Jr. bijeen en eisten zoal lagere prijzen, hogere lonen, vaste banen, land voor de boeren, zelfbeschikking inheemse bevolking, stop de bombardementen, stop de militarisering van inheemse gemeenschappen, stop de straffeloosheid, erkenning van de rechten van elke Filipino, recht op vrije meningsuiting,…

Fotocredit: Sandugo

Link naar de verklaring van de Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filipijnen (ICHRP):
Boodschap van internationale mensenrechtengroep aan People's SONA: we houden Marcos Jr onder toezicht | Internationale Coalitie voor mensenrechten in de Filippijnen (ichrp.net)