Publicatie van Zes Speciale VN-Rapporteurs


Speciale VN-rapporteurs uitten hun bezorgdheid over schendingen van de rechten die in PH zijn gepleegd met behulp van terreurwetten en maatregelen tegen opstanden

Zes speciale rapporteurs van de Verenigde Naties onder leiding van de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten bij terrorismebestrijding Fionnuala Ni Aoilain uitten op 23 oktober 2023 met een brief hun zorgen aan de regering van Marcos Jr. over terreurwetten en maatregelen tegen opstanden.

De speciale rapporteurs van de VN hadden het regime van Marcos Jr. eerder verzocht om binnen 60 dagen op hun zorgen te reageren. Als dit niet lukte, zeiden de rapporteurs dat ze hun brief zouden publiceren via hun website voor communicatierapportage.

De brief, die nu in januari 2024 openbaar werd gemaakt, wijst op het totale gebrek aan interesse van het Marcos Jr.-regime in het aanpakken van de ernstige mensenrechtenkwesties die door de rapporteurs worden aangehaald. De brief werd ook ondertekend door de speciale VN-rapporteurs voor de bevordering en bescherming van het recht op vrijheid van mening en meningsuiting; het recht op vrijheid van vreedzame vergadering en vereniging; de situatie van mensenrechtenverdedigers; de rechten van inheemse volkeren; en over de vrijheid van godsdienst of overtuiging.

Bekijk hier een kopie  van de VN-brief
Bekijk hier Karapatan’s persbericht