Rijstliberaliseringswet een Ramp voor Boeren


De vloedgolf aan rijstimporten heeft de rijstprijzen niet verlaagd; het land is minder zelfvoorzienend; en boeren blijven worstelen met armoede en verwaarlozing door de overheid.

Zes jaar na de invoering van de Wet op de Liberalisering van Rijst (RA 11203) blijkt het beleid een ramp voor de Filipijnse rijstboeren, terwijl het een handvol importeurs verrijkte. In een protest op 14 februari bij het ministerie van Landbouw, hekelde de boerenalliantie KMP en de boerinnenfederatie AMIHAN de rampzalige effecten van de rijstliberalisering, die heeft geleid tot een grotere afhankelijkheid van rijstimport, een verzwakte lokale productie en een verslechterde voedselzekerheid in het hele land.

"De Wet op de Liberalisering van Rijst  is een volslagen mislukking. Het heeft de rijstvoorziening niet gestabiliseerd en de prijzen voor consumenten niet verlaagd. Het heeft boeren dieper in armoede geduwd, terwijl het grote importeurs en handelaren ten goede is gekomen die nu de rijstmarkt domineren," aldus Danilo Ramos, voorzitter van KMP en een Makabayan-kandidaat voor de senaat. "Onze binnenlandse rijstindustrie stort in onder dit gebrekkige beleid.”

"De overheid heeft de winsten van particuliere handelaren en importeurs voorrang gegeven boven voedselzekerheid en het welzijn van Filipijnse boeren. Liberalisering van rijst heeft de honger alleen maar verergerd, lokale boeren tot faillissement gedreven en ons land kwetsbaarder gemaakt voor schommelingen op de wereldwijde markt," aldus Cathy Estavillo (headerfoto), secretaris-generaal van AMIHAN. “Het is tijd om de wet in te trekken en beleid te voeren dat onze boeren echt ondersteunt en om daarmee te zorgen dat ze zelfvoorzienend worden op het gebied van rijst.”

Op aanvraag sturen wij u de statistieken toe!