Schaf Mijnbouwwet 1995 af! - Verdedig Voorouderlijke Gronden!

Grootschalige mijnbouwactiviteiten hebben geleid tot vernietiging van voorouderlijk land, ontheemding en marginalisering van veel inheemse gemeenschappen.
Beverly L. Longid (mede-organisator)
Panaghiusa, netwerk ter verdediging van de rechten van inheemse volkeren
Fotocredit National Milieunetwerk ‘Kalikasan’
Filipijnen, 3 maart 2025
Vandaag is het 30 jaar geleden dat in de Filipijnen de Mijnbouwwet 1995 (RA 7942) werd aangenomen. In naam van valse 'ontwikkeling' heeft deze wet de ontwikkelingsagressie tegen inheemse volkeren verergerd. De geschiedenis toont dat deze heeft geleid tot militarisering, rampen, ontheemding en armoede in inheemse gemeenschappen. De mijnbouwindustrie dient de belangen van de lokale elite en buitenlandse bedrijven, terwijl de rechten van inheemse volkeren worden vertrapt.
Onder het mom van het verhogen van de overheidsinkomsten werd onder het bestuur van Duterte met het Uitvoerend Bevel No. 130 het negenjarige moratorium op nieuwe mijnbouwaanvragen opgeheven. Dit leidde tot een opleving van mijnbouwactiviteiten. Het bestuur van president Ferdinand Marcos Jr. blijft de mijnbouwsector promoten als een hoeksteen van de economische ontwikkeling van het land. Hoewel Marcos Jr. oproept tot "verantwoorde mijnbouw", richten zijn voorgestelde hervormingen van de Mijnbouwwet zich nog steeds op ‘winst boven rechten’. De bijdrage van de mijnbouwsector aan het Bruto Binnenlands Product (BBP) van het land is minimaal. Tussen 2001 en 2020 bedroeg het BBP aandeel gemiddeld slechts 1,02 procent. De drang naar een 'nieuw fiscaal regime' voor mijnbouw is niet anders, omdat het nog steeds buitenlandse bedrijven ten goede komt zonder bij te dragen aan echte nationale ontwikkeling. De overeenkomst voor Financiële en Technische Bijstand (FTAA) staat 100% buitenlands eigendom van mijnbouwprojecten toe.
Grootschalige mijnbouwactiviteiten hebben geleid tot mensenrechtenschendingen en de vernietiging van voorouderlijk land, wat heeft geresulteerd in de ontheemding en marginalisering van veel inheemse gemeenschappen. De regering van Marcos Jr. heeft onlangs 76,4 miljoen dollar goedgekeurd van het Maharlika beleggingsfonds aan het mijnbouwbedrijf Makilala, dat eigendom is van het Australische bedrijf Celsius Resources. Dit bedrijf zal opereren in de provincie Kalinga, die al het doelwit is geweest van andere destructieve projecten. De praktijk leert hoe dergelijke projecten vitale rivieren hebben vervuild, de lokale landbouw hebben geschaad en gemeenschappen hebben ontheemd.
De reactie van de staat op deze zorgen is voor veel lokale gemeenschappen alarmerend. Het antwoord op de oppositie tegen deze destructieve projecten is militarisering met de inzet van staatstroepen, rekrutering voor paramilitaire groepen en samenwerking met privélegers. De gerapporteerde gevallen van luchtaanvallen en luchtbeschietingen onder het bestuur van Marcos Jr. vinden plaats binnen voorouderlijk grondgebied waar mijnbouwbedrijven actief zijn. Zo voerden de Filipijnse strijdkrachten twee luchtaanvallen uit in Oriental Mindoro, wat leidde tot de gedwongen verplaatsing van gemeenschappen. De militaire aanwezigheid in de regio Mindoro is toegenomen als gevolg van de uitbreiding van de mijnbouwindustrie en energieprojecten die inbreuk maken op voorouderlijk grondgebied van de Mangyan gemeenschap. De betreding van destructieve projecten gebeurt zonder de wettelijke vereiste van Vrije, Voorafgaande en Geïnformeerde Toestemming (FPIC) van de lokale inheemse gemeenschap.
De situatie onderstreept de urgentie van het schrappen van de Filipijnse Mijnbouwwet 1995, die voorrang blijft verlenen aan buitenlandse belangen boven het welzijn van de Filipijnse bevolking, de inheemse gemeenschappen en de bescherming van het milieu en de natuurlijke hulpbronnen.
- Panaghiusa roept op tot intrekking van de Mijnbouwwet uit 1995 en tot invoering van alternatieve beleidsmaatregelen die prioriteit geven aan nationale industrialisatie, milieubescherming en de rechten van inheemse volkeren.
- Panaghiusa pleit voor de goedkeuring van de wetsvoorstellen ‘Alternatief Mineralenbeheer (AMMB)’ en ‘Mijnbouw van de Burgerij’ als alternatieve wetten die de sociale- en milieuschade aanpakken die veroorzaakt zijn door grootschalige mijnbouwactiviteiten.
Ter verdere informatie:
- KARAPATAN sounds alarm on bombings, strafing in Mindoro communities - Karapatan March 3, 2025
- Video De wond die nooit heelt (scrol naar beneden naar: The Wound That Never Heals) van Legal Rights and Natural Resources Center.