Schending van Vakbondsrechten

Bedrijf ontslaat bestuur vakbond

In plaats van collectieve onderhandelingen aan te gaan, heeft NXP Semiconductors in de Filippijnen, waarvan het internationale hoofdkantoor in Eindhoven is gevestigd, alle 24 bestuursleden van de vakbond NXPSCIWU-NAFLU-KMU ontslagen.

Het is zeldzaam dat arbeiders in de Speciale Economische Zones lid worden van een vakbond. Toen dit toch gebeurde bij NXP Semiconductors besloot het bedrijf dat de vakbond gestopt moest worden.

Wij roepen NXP Semiconductors op om de ontslagen werknemers hun baan terug te geven, onderhandelingen aan te gaan en de rechten van arbeiders te respecteren.

Het bedrijf probeerde de vakbond te ontregelen door op 5 mei jl. alle 24 vertegenwoordigers van de bond te ontslaan. Dit was de reactie op vreedzame acties van het personeel tijdens de loononderhandelingen. Een van de ontslagen werknemers bij NXP Semiconductors in Cabuyao, Laguna is Reden Alcantara, voorzitter van de landelijke metaalwerkersbond, MWAP. Overheid en management werken samen tegen de bond. De bond is een van de weinige in het land die succes heeft in het organiseren van arbeiders in de Speciale Economische Zones.

De Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging roept u op om te schrijven naar bijvoorbeeld het internationale hoofdkantoor te Eindhoven om te eisen dat:
de 24 vakbondsleden hun baan terugkrijgen, de loononderhandelingen onmiddellijk hervat worden, de arbeiders een vaste aanstelling krijgen en al hun arbeidsrechten gerespecteerd worden.

Bron van de oproep: http://www.kilusangmayouno.org/

Zie voor meer informatie het artikel in Bulatlat: http://bulatlat.com/