Speciale VN-rapporteur Boyd ontmoet Milieuactivisten

Persbericht
Geneve, 4 maart 2020

Na zijn verslag op de 43e zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Genève, ontmoette de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten en milieu David Boyd de Filippijnse milieuactivisten Clemente Bautista van Kalikasan People's Network for the Environment, Clarissa Ramos van de Groep voor Vrede en Ontwikkeling (PDG) ), en de inheemse leider en Bayan Muna partylist vertegenwoordiger Eufemia Cullamat.

“Het was een uitstekende ontmoeting. Speciale Rapporteur Boyd beloofde ons te helpen bij het versterken van het recht van het Filippijnse volk op een veilig, schoon, gezond en duurzaam milieu in de Filippijnen. We hebben met hem twee wetsvoorstellen gedeeld van  maatschappelijke organisaties  die aandringen op instemming daarvan door het Congres. Dit zijn de People's Mining Bill en de Human Rights Defenders Bill die naar onze mening niet alleen voor een evenwichtige en gezonde omgeving voor onze mensen zal zorgen, maar ook voor de veiligheid en bescherming van onze milieuverdedigers. We hebben deze steun nodig, met name in deze tijd onder de huidige regering, waar onze ecosystemen en natuurlijke hulpbronnen moedwillig worden verwoest en uitgeput door grote- en buitenlandse bedrijven," zei Bautista.

OHCHRIn zijn rapport aan de UNHRC zei David Boyd in zijn reactie op interventies van het maatschappelijk middenveld, waaronder die van Kalikasan, dat hij onvoorwaardelijk alle daden van intimidatie, criminalisering en geweld veroordeelt tegen milieu- en mensenrechtenverdedigers. Die verdedigers zijn de helden voor de planeet.

 

Rep. Cullamat en Ramos vertellen de speciale rapporteur over de ervaring van de inheemse bevolking op Mindanao en van de boeren op Negros dat zij degenen zijn die de waardevolle  biodiversiteit en kwetsbare ecologische gebieden beschermen, maar zij ook het slachtoffer zijn van mensenrechtenschendingen.

"Lumads zijn de rentmeesters van het bos en verdedigers van het voorouderlijke land van de inheemse bevolking. Maar onze gemeenschappen worden gemilitariseerd om grootschalige mijnbouw, commerciële houtkap en agro-plantages toe te laten. We worden door bedrijven van ons land verdreven en onze scholen worden door het leger gesloten," vertelde Rep Cullamat.

De speciale rapporteur was verbluft van de groep te vernemen dat er verschillende inheemse (Lumad) families waren die vanwege de militarisering van hun gemeenschappen werden gedwongen te evacueren en dat er meer dan honderd Lumad-scholen door de Filippijnse regering zijn gesloten waardoor duizenden studenten en vele leraren zijn benadeeld.

Clarissa Ramos maakten melding van de schendingen van boerengemeenschappen en milieuverdedigers op het eiland Negros. Mevrouw Ramos is weduwe. Haar man Benjamin Ramos, een mensenrechtenadvocaat in de Filippijnen, werd op 6 november 2018 vermoord in Kabankalan City, Zuid-Filippijnen. Hij was een bekende pleitbezorger voor de rechten van boeren en de uitvoerend directeur van de Groep voor Vrede en Ontwikkeling (PDG), die boeren bijstaat. Hoewel we doorgaan met onze belangenbehartiging, voelen we ons onveilig en onzeker omdat de staatstroepen waarvan je bescherming mag verwachten degenen zijn die ons lastigvallen en bedreigen," aldus mevrouw Ramos.

De Filippijnse afgevaardigden die deel uitmaken van de EcuVoice delegatie vroegen de speciale rapporteur om bedreigde milieuverdedigers te ondersteunen door een onderzoeksmissie in de Filippijnen uit te voeren en de Filippijnse regering onder druk te zetten om de wetten inzake milieubescherming en mensenrechten te versterken. #

Foto: L-R: Clemente Bautista,  Soo Young Hwang (OHCHR staff), Clarissa Ramos, Rep. Eufemia Cullamat and UN Special Rapporteur on Human Rights and the Environment David Boyd

References:
Clemente Bautista Jr., International Networks Coordinator, Kalikasan People's Network for the Environment (Kalikasan PNE), whatsapp: +63.917.137.2930, enteng@kalikasan.net
Eufemia Cullamat, Bayan Muna Representative, kafemia.bayanmuna@gmail.com, +63.917.689.0917
Clarissa Ramos, Executive Director, Paghidaet sa Kauswagan Development Group, pdg.incorporated@gmail.com, whatsapp: +63.946.205.3491