Unieke Coalitie #FactsFirstPH van start

#FactsFirstPH zal aandringen op het vertellen van de waarheid en het ontmaskeren van leugens

NFS persbericht
Amsterdam, 26 januari 2022

De strijd om de feiten heeft u nodig. Dit zeiden meer dan 100 Filippijnse organisaties uit de media, het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven, de academische wereld, de juridische wereld en de kerk toen ze vandaag een unieke coalitie lanceerden, genaamd "#FactsFirstPH.”

Het doel van #FactsFirstPH is om de waarheid sneller en verder te verspreiden dan leugens en haat. Het is een unieke, vierlaagse aanpak om de integriteit van verkiezingen te herstellen en de mensen de informatie te geven die ze nodig hebben om op 9 mei de leiders te kiezen die ze willen.

Maria Ressa, CEO van Rappler en Nobelprijswinnaar voor de Vrede, staat aan het hoofd van de coalitie en zegt: "Zonder feiten kun je de waarheid niet hebben. Zonder waarheid kun je geen vertrouwen hebben. Zonder vertrouwen hebben we geen gedeelde realiteit en geen democratie.”

“Karapatan sluit zich aan bij #FactsFirstPH in deze historische fase van ons land voor de strijd voor de waarheid. Het is heel belangrijk dat de termen 'ga verder' of 'vergeet het verleden' de waarheid niet opzij zetten,” zei secretaris-generaal Cristina Palabay van Karapatan.

#FactsFirstPH werkt door middel van vier stappen: feitencontrole door nieuwsorganisaties; netwerken door het maatschappelijk middenveld en basisgroepen; onderzoek en analyse door academische instellingen; en het zoeken naar verantwoording door groepen van advocaten.

“De aanval op feiten is persoonlijk: als je de feiten verdedigt, wordt je neergeslagen, geïntimideerd om te zwijgen of om je bij de menigte aan te sluiten. Dat zijn niet onze enige opties. Samen opstaan is kracht. Omdat we nu meer dan ooit feiten nodig hebben," zegt Maria Ressa.