Vandaag gedenken we Advocaat Benjamin Ramos

4 jaar na zijn dood nog geen gerechtigheid en verantwoording!

NFS oproep voor gerechtigheid
6 november 2022, Amsterdam

Vandaag gedenken we de dood van advocaat Benjamin Ramos. Sinds de moord op hem op 6 november 2018 is er nog geen gerechtigheid en verantwoording. Daarom doen wij vandaag een dringende oproep aan de Filippijnse overheid alle mogelijke maatregelen te nemen om de daders van de moord op Benjamin Ramos te vervolgen.

Advocaat Ramos verdedigde boeren, milieuactivisten, mensenrechtenactivisten, politieke gevangenen en massa-organisaties op het Filippijnse eiland Negros. Er is reden om aan te nemen dat zijn dood hiermee verband houdt. Ramos was toen de 34-ste advocaat die werd vermoord tijdens het presidentschap van Duterte.

Benjamin Ramos was een mensenrechtenadvocaat en stichtend lid van de National Union of People's Lawyers (NUPL) en de secretaris-generaal van zijn afdeling in de provincie Negros Occidental. Hij was een bekende pleitbezorger voor boerenrechten en de uitvoerend directeur van de "Paghida-et  sa  Kauswagan" Development Group (Vrede en Ontwikkeling Groep PDG), een niet-gouvernementele organisatie die boeren in Negros bijstaat. Hij verleende pro-bono rechtsbijstand aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen, die de meest gemarginaliseerde groep in de Filippijnen vertegenwoordigen. Hij stond onder meer de families van negen boeren bij, die omkwamen na een protest op een suikerrietplantage in Sagay in de provincie Negros.

Het is aannemelijk aan te nemen dat de dood van Ramos met voorbedachte rade was en verband hield met zijn inzet voor de meest gemarginaliseerde mensen op Negros. Sinds hij was gebrandmerkt als communist ontving hij doodsbedreigingen en de week voor de moord werd hij gevolgd door mannen op een motor. Op 6 november 2018 werd hij in de stad Kabankalan doodgeschoten door motorrijdende schutters.

Het is triest te constateren dat er na 4 jaar nog geen gerechtigheid is. Wij doen een dringende oproep aan de Filippijnse overheid alle mogelijke maatregelen te nemen om de daders van de moord op Benjamin Ramos te vervolgen. Wij vragen naar de status van het onderzoek en verdere stappen om gerechtigheid te kunnen doen. Tevens sluiten wij ons aan bij andere organisaties om daar een onafhankelijk, internationaal onderzoeksteam bij te betrekken.

Na de moord op Ben Ramos zijn de moorden op de verdedigers van de wet onverminderd doorgegaan. Er zijn meer dan 65 advocaten, rechters en openbare aanklagers vermoord gedurende het bewind van president Duterte.  De wijze van die moorden, zoals die op Ramos, sluit de betrokkenheid van militairen en politie niet uit.