Verkiezingsgerelateerde Mensenrechtenschendingen

Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP)
Internationale Waarnemersmissie | bulletin 2 | 15 maart 2022

Dit jaar voert de Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen de Internationale Waarnemersmissie (IOM) op de Filippijnse verkiezing 2022 uit. De IOM zal in aanloop naar de verkiezingen in mei een reeks tweewekelijkse bulletins publiceren. Voor een volledige lijst van de bulletins die zijn gepubliceerd en voor meer informatie over de IOM, klik hier

Naast het kiezen van de president en vicepresident zijn er ook verkiezingen voor het Congres (Huis van Afgevaardigden en Senaat) en op regionaal, provinciaal, stedelijk en gemeentelijk niveau. Voor de Senaat zijn 12 van de 24 zetels verkiesbaar. Voor het Huis van Afgevaardigden worden alle 316 zetels gekozen, van elk van de 253 congresdistricten een vertegenwoordiger, en 63 zetels via het partijlijstensysteem op basis van een landelijke stemming.

Het partijlijstensysteem was bedoeld om exclusief de gemarginaliseerde en ondervertegenwoordigde sectoren een stem in het Huis van Afgevaardigden te geven. Aan deze nobele bedoeling kwam door een uitspraak van de Hoge Raad in 2013 een einde waardoor alle politieke partijen en groepen kunnen deelnemen binnen het partijlijstensysteem. De Filippijnse verkiezingswaakhond ‘Kontra Daya’ analyseerde de profielen van de 177 geaccrediteerde partijlijst groepen en stelt vast dat 70% twijfelachtig zijn: gecontroleerd door politieke clans; gevestigde lokale functionarissen, connecties met overheid of leger; connecties met grote bedrijven; hebben hangende rechtbankzaken of strafrechtelijke vervolging; of hebben onbekende of onduidelijke belangen en verklaringen. Sommige zijn zelfs "alle bovenstaande". In dit nummer van het IOM Bulletin gaat het eerste  artikel over dit ongebreidelde misbruik van het Filippijnse partijlijstensysteem.

Vervolgens in dit nummer de verkiezingsgerelateerde mensenrechtenschendingen tegen mensen in partijlijsten die het wel opnemen voor de gemarginaliseerden. De progressieve coalitie van partijlijsten die het sinds 2009 opneemt voor ondervertegenwoordigde kwetsbare groepen en onderwerpen van algemeen belang bestaat uit ‘Makabayan’, gericht op o.a. de leraren, boeren & arbeiders (Anakpawis), vrouwen (Gabriela), natuur & milieu (Kalikasan) en inheemse volkeren (Katribu). Makabayan steunt de presidentskandidaat Leni Robredo en haar kandidaat vice-president Francis Pangilinan.
In dit bulletin informatie over de recente arrestatie van de Makabayan Cagayan Valley-coördinator Agnes Mesina; moorden op vijf personen in New Bataan, Davao de Oro door de strijdkrachten van de Filippijnse soldaten; rood labelen en arrestaties bij een pro-Leni Robredo sortie in Cavite; en moorden op twee leden van de partijlijst Anakpawis in Sorsogon.

Tot slot in dit IOM Bulletin de zaken achter het geautomatiseerde verkiezingssysteem dat dit jaar bij de verkiezingen zal worden gebruikt en informatie over DDoS-aanval op CNN Filippijnen.

Klik voor IOM bulletin 2 op: verkiezingsgerelateerde mensenrechtenschendingen