Voorzitter van het NDFP-Vredespanel Fidel Agcaoili Overleden

Hulde aan zijn vastberaden inzet
voor een rechtvaardige- en duurzame vrede

Fidel AgcaoiliFidel Agcaoili, hoofdonderhandelaar van het vredespanel van het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen, is gisteren 23 juli, in Utrecht onverwacht overleden.

De 75-jarige Agcaoili bekleedde het voorzitterschap van het NDFP-vredespanel. Hij nam op 5 oktober 2016 het roer over van Luis Jalandoni, voordat de tweede ronde van formele gesprekken tussen de NDFP en de regering-Duterte in Oslo, Noorwegen, begon. Hij was een ervaren lid van het vredespanel. In 1992 trad hij aan en lange tijd was hij voorzitter van de NDFP Mensenrechtencommissie.

Hij was de langst vastgehouden politieke gevangene tijdens de Marcos dictatuur en werd pas vrijgelaten na de eerste People Power-opstand in 1986. Later diende hij als de oprichtende secretaris-generaal van Selda, een organisatie voor politieke gevangenen. Als voormalig politieke gevangene spande hij zich in voor de vrijlating van politieke gevangenen in binnen- en buitenland.

Ka-Fidel heeft een goed leven geleefd. Dit bericht doet een groot tekort aan zijn uitzonderlijke staat van dienst en betekenis voor de vele mensen in de Filippijnen. De Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging condoleert zijn familie en brengt hulde aan zijn vastberaden inzet voor een  rechtvaardige en duurzame vrede in de Filippijnen.