pagina 1 / 1

Tussentijdse Verkiezingen voor de Senaat

IBOTO SA SENADO! - VOOR DE SENAAT, STEM OP: SAHOD ITAAS (lonen omhoog),
PRESYO IBABA (prijzen omlaag), KURAPSYON WAKASAN (stop de corruptie)

11 progressieve kandidaten doen mee aan de verkiezingen voor de senaat:
zij staan voor sociale rechtvaardigheid, nationale soevereiniteit en de rechten van gemarginaliseerde sectoren

Op 12 mei vinden in de Filipijnen de tussentijdse verkiezingen plaats, waarbij de winnaars halverwege de ambtstermijn van president Bongbong Marcos aantreden. Er wordt gestreden om alle 317 zetels in het Huis van Afgevaardigden en de helft, 12 van de 24 zetels in de Senaat.

De coalitie van linkse partijlijstgroepen ‘Makabayan’ doet met 11 kandidaten voor het eerst mee aan de Senaatsverkiezingen. De coalitie  werd op 16 april 2009 opgericht en heeft sindsdien met succes zetels in het huis van afgevaardigden gewonnen. In het huis van afgevaardigden is de verkiezing van partijlijstgroepen gescheiden van die van traditionele politici in districten. Zo kon zij haar progressieve standpunten in het huis inbrengen. De kandidaten van de coalitie willen een alternatief bieden voor de traditionele politieke dynastieën en de invloed van het bedrijfsleven. Haar platform, gericht op sociale rechtvaardigheid, nationale soevereiniteit en de rechten van gemarginaliseerde sectoren, wil de coalitie nu ook laten horen in de Senaat. Deelname aan die verkiezingen is een nieuwe uitdaging, waarbij haar kandidaten het moeten opnemen tegen doorgewinterde traditionele politici. Zij verdienen daarbij al onze steun.

Korte achtergrond van de kandidaten:

  • Jerome Adonis - vakbondsleider- van  de Een Mei Beweging (KMU). Hij zal zich verzetten tegen uitbuiting van werknemers en inzetten voor arbeidsrechten en werkzekerheid, zoals hij heeft laten zien bij de succesvolle staking van de werknemers van Nexperia Philippines.
  • Alyn Andamo - secretaris-generaal van de Verenigde Filipijnse Verpleegkundigen. Zij maakt zich sterk voor betere arbeidsomstandigheden en hogere lonen voor zorgmedewerkers.
  • Ronnel Arambulo -vicevoorzitter alliantie van traditionele vissers (Pamalakaya). Hij bekritiseert zowel de Chinese militaire aanwezigheid in de Westelijke Filipijnse Zee, als de Amerikaanse inmenging die de spanning  opvoert.
  • Arlene Brosas - afgevaardigde van de vrouwenbeweging (Gabriela). Zij zet zich in om sociale voorzieningen te verbeteren ter bestrijding van het lijden van Filipijnse vrouwen, kinderen en leden van de LHBTQ-gemeenschap.
  • Teddy Casino - voormalig afgevaardigde van de partijlijstgroep (Bayan Muna). Zijn visie voor de Filipijnen vindt haar basis in integriteit en sociale rechtvaardigheid voor iedereen.
  • France Castro - afgevaardigde van de alliantie van bezorgde onderwijzers (ACT). Met afschuw heeft zij de onderwijscrisis meegemaakt die arme gemeenschappen treft. Zij zet zich in voor goede onderwijsvoorzieningen!
  • Mimi Doringo - leider van de armen in krottenwijken (Kadamay). Zij heeft kritiek op de gebrekkige sociale voorzieningen waarmee de meeste Filipino’s te maken hebben  en zet zich in voor sociale voorzieningen!
  • Mody Floranda - voorzitter platform traditionele jeepney-bestuurders (Piston). Hij zet zich in om het openbaar vervoer door rehabilitatie te verbeteren en lokaal traditionele jeepneys te maken.
  • Amirah Lidasan - Moro-activiste. Zij neemt het op voor de Moslim bewoners op Mindanao en de  inheemse volkeren in het land die hun voorouderlijk domein beschermen.
  • Liza Maza - voormalig afgevaardigde van de vrouwenbeweging Gabriela. Zij hekelt de Amerikaanse militaire inmenging, ten koste van de nationale soevereiniteit en vrede.
  • Danilo Ramos - voorzitter van de alliantie boeren organisaties (KMP). Hij maakt zich sterk voor een echte landbouwhervormingswet die het boeren mogelijk maakt om hun levensonderhoud te verbeteren.

Het Makabayan Platform is voor een onafhankelijk buitenlands beleid en nationale soevereiniteit.

Zij staan voor nationale soevereiniteit en pleiten voor buitenlandse betrekkingen die gebaseerd zijn op wederzijds respect en voordeel. Zij verzetten zich tegen elke vorm van buitenlandse overheersing en inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van het land. Ze zullen ongelijke overeenkomsten en verdragen met de VS, Japan en andere landen herzien, wijzigen of beëindigen. Ze zullen de eenheid tussen de volkeren bevorderen om wereldwijd gerechtigheid, ontwikkeling en vrede te bereiken. Ze zetten zich in voor de bescherming van de rechten en het welzijn van Filipijnse migranten in het buitenland en zorgen ervoor dat ze het respect en de steun krijgen die ze verdienen, zowel binnen als buiten ons land.

Voor meer informatie kunnen wij u de volgende informatie aanbevelen:

Makabayan presenteert Senaatslijst voor verkiezingen van 2025
https://www.bulatlat.com/2024/09/29/makabayan-unveils-senate-slate-for-2025-elections/

Makabayan website met o.a. het programma
https://makabayan.ph/makabayan-program-eng/

KMP roept op tot Economische Zelfredzaamheid


Trump-tarieven onderstrepen de dringende noodzaak van economische zelfredzaamheid, echte landhervorming en nationale industrialisatie!

KMP persbericht
Manila, 8 april 2025
Fotocredit KMP - Rice Liberalization Law, IBASURA! - Wet op de Liberalisering van Rijst, INTREKKING!

De boerenalliantie ‘Kilusang Magbubukid ng Pilipinas (KMP)’ bekritiseerde vandaag de aanhoudende economische afhankelijkheid van de Marcos Jr.-regering van buitenlandse mogendheden in het licht van een nieuwe golf van protectionistische tarieven die door Amerikaans president Donald Trump zijn aangekondigd. Dit is een "wake-up call" en een harde herinnering aan de mislukkingen van de neoliberale globalisering.

"Trumps tarieven zijn een wake-up call", zei KMP-voorzitter Danilo Ramos. "Dit is de prijs van het overleveren van onze economie aan buitenlandse belangen. Terwijl de VS zijn economie probeert te beschermen, blijft het Marcos Jr.-regime buitenlandse opgelegde voorwaarden dienen - tarieven verlagen, bedelen om kruimels en stukje bij beetje onze nationale bezittingen weggeven."

De nieuwe Amerikaanse tarieven worden gezien als een klap voor de wereldhandelsorde, maar volgens KMP onthullen ze alleen wat Filipijnse boeren en arbeiders al lang weten: dat zogenaamde "vrije handel" alleen een paar mensen ten goede is gekomen, terwijl het geleidelijk de lokale industrieën en bestaansmiddelen vernietigt.

"Tientallen jaren lang werd ons verteld dat we ons moesten openstellen en buitenlands kapitaal moesten toelaten. Wat kregen we ervoor terug? Ingestorte industrieën, gedecimeerde landbouw en miljoenen arbeiders die naar het buitenland werden gestuurd als exportproducten," zei KMP secretaris-generaal Ronnie Manalo. "Laten we het noemen wat het is: verraad. De overheid beschermt de Filipino's niet, maar beschermt buitenlands kapitaal en de lokale elite."

De boerengroep bekritiseerde het recente besluit van de regering van Marcos Jr. om de tarieven op geïmporteerde goederen verder te verlagen, terwijl andere landen zich naar binnen keren. "Terwijl de wereld richting protectionisme beweegt, maken onze leiders de Filipijnen kwetsbaarder, afhankelijker en minder in staat om op eigen benen te staan," voegde Manalo toe.

KMP zei dat de Filipijnen nooit echt hebben geprofiteerd van de door de VS geleide globalisering. In plaats daarvan liet zij het land achter zonder een solide industriële basis of voedselzekerheid. "Toen de VS eerder tarieven afschafte, hielp dat ons niet — omdat we niets meer hadden om te exporteren. Wat globalisering deed, was onze productiecapaciteit ontmantelen. We stuurden niet alleen goederen naar het buitenland, we exporteerden mensen," zei Ramos.

De impact van het toenemende wereldwijde protectionisme zal de armste Filipino's het hardst treffen — de 18 tot 20 miljoen gezinnen die afhankelijk zijn van goedkope import vanwege het onvermogen van de overheid om binnenlandse industrieën te ontwikkelen. Met de verwachte stijging van de kosten van voedsel, brandstof en andere basisbehoeften, waarschuwde KMP dat de crisis alleen maar zal toenemen.

De groep verwierp ook elke draai naar China als alternatieve macht. "Het verschuiven van afhankelijkheid van de VS naar China verandert niets. Afhankelijkheid is nog steeds afhankelijkheid. Uitbuiting is nog steeds uitbuiting — ongeacht wie de leiding heeft," zei Manalo.

KMP roept op tot een radicale verschuiving in economische richting, verankerd in echte landhervorming en nationale industrialisatie. "Genoeg met de exportgerichte, importafhankelijke economie. We hebben Filipijnse boerderijen, Filipijnse fabrieken en Filipijnse futures-handel  nodig," zei Ramos. "Dat betekent land voor landbouwers, echte voedselzekerheid en door de staat geleide industriële groei. Geen cent meer voor oligarchen of buitenlandse profiteurs."

"Dit is niet zomaar een crisis — het is een moment van afrekening," benadrukte Ramos. "We moeten het neoliberalisme begraven en vechten voor een werkelijk onafhankelijke nationale economie. Het is nu tijd om actie te ondernemen."

Nu de verkiezingen van mei 2025 naderen, drong KMP er bij het publiek op aan om traditionele politici en technocraten af te wijzen die mislukt economisch beleid hoog hielden. "Laten we leiders kiezen die opkomen voor economische soevereiniteit en de rechten van de Filipijnse massa," concludeerde de groep.

Eerdere berichten:

- Rijstliberaliseringswet een ramp voor de boeren
- Boerenprotest in de Filipijnen

Rijstliberaliseringswet een Ramp voor Boeren

De vloedgolf aan rijstimporten heeft de rijstprijzen niet verlaagd; het land is minder zelfvoorzienend; en boeren blijven worstelen met armoede en verwaarlozing door de overheid.

Zes jaar na de invoering van de Wet op de Liberalisering van Rijst (RA 11203) blijkt het beleid een ramp voor de Filipijnse rijstboeren, terwijl het een handvol importeurs verrijkte. In een protest op 14 februari bij het ministerie van Landbouw, hekelde de boerenalliantie KMP en de boerinnenfederatie AMIHAN de rampzalige effecten van de rijstliberalisering, die heeft geleid tot een grotere afhankelijkheid van rijstimport, een verzwakte lokale productie en een verslechterde voedselzekerheid in het hele land.

Massaal Burgerprotest

Demonstranten uitten ongenoegen aangezien Marcos Jr. er niet in slaagt de oorzaken van armoede aan te pakken!

NFS Persbericht
Amsterdam, 23 juli 2024
Fotocredit National Milieunetwerk ‘Kalikasan’

Tijdens de officiële jaarlijkse toespraak (SONA) van de president marcheerden duizenden mensen op 22 juli langs Commonwealth Avenue in Quezon City om te protesteren tegen de toestand van de natie, dat Marcos Jr. er niet in slaagt de fundamentele kwesties aan te pakken!

Dag van de Aarde

Er is geen planeet B. Maak een einde aan de hebzucht van bedrijven en militaire interventie. Klimaat- en ontwikkelingsrechtvaardigheid voor de burgers – nu!

Vissers, boeren, inheemse volkeren, milieugroeperingen, politieke partijen en op mensenrechten- en  geloof gebaseerde organisaties kwamen in aanloop naar- en op de Dag van de Aarde bijeen, en riepen op tot het stoppen van destructieve projecten.

Boerenprotest in de Filipijnen


Eis: intrekking van de wet op de liberalisering van de rijst!

Op Valentijnsdag riepen de boerenbeweging KMP en boerenvrouwenfederatie Amihan, bijgestaan door andere maatschappelijke organisaties de regering Marcos Jr. ter verantwoording vanwege de gestaag stijgende rijstprijzen. Zij protesteerden tegen de wet op de liberalisering van de rijst.

Marcos jr. Geen Interesse in ICC, Boeren Wel


Defensieve verklaring van president Marcos jr.,
maar "ICC kan wel medewerking verwachten van boeren en de bevolking die hongerig is naar gerechtigheid,"
aldus boerenleider Rafael Mariano

President Ferdinand Marcos jr. kondigde gisteren aan dat de Filippijnen "geen interesse" heeft om zich weer bij het Internationaal Strafhof (ICC) te voegen. De boerenbeweging KMP viel gisteren deze proclamatie van “Marcos jr. aan, dat hij alleen voor zichzelf spreekt. De tienduizenden familieleden van vermoorde boeren en drugsoorlogsslachtoffers zijn zeer geïnteresseerd in het ICC”, zei de voormalige minister van landbouwhervorming en emeritus KMP-voorzitter Rafael Mariano.

Toename Schendingen van Mensenrechten vóór de Start van de Verkiezingscampagne

Karapatan roept Commissie voor de Mensenrechten (CHR) op om toenemende schendingen van mensenrechten te onderzoeken vóór de start van de verkiezingscampagne

Mensenrechtenalliantie Karapatan veroordeelde de toenemende schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht in het hele land die de afgelopen week zijn gemeld. Karapatan deed de oproep aan de Commissie voor de Mensenrechten (CHR) om deze schendingen te onderzoeken, vooral nu het land zich voorbereidt op de start van de officiële campagneperiode voor de komende verkiezingen van 2022.

Oproep van meer dan 300 Organisaties en Pleitbezorgers tot Onafhankelijk Onderzoek

Wij roepen internationale instanties op om de mensenrechtencrisis in de Filippijnen onpartijdig en onafhankelijk te onderzoeken

Een jaar na de moord op mensenrechtenactivist Zara Alvarez doen meer dan 300 mensenrechtenorganisaties en pleitbezorgers over de hele wereld een oproep  om de moorden op de Filippijnen te stoppen en president Rodrigo Duterte te vervolgen voor zijn misdaden tegen het Filippijnse volk.

Boerenbelangenbehartiger Randall Echanis Vermoord

Wat zijn mensen als Randy toch ontzettend moedig om alsmaar door te gaan met hun strijd!

NFS Persbericht, Amsterdam 10 augustus 2020

De NFS veroordeelt de moord op de belangenbehartiger van de boeren en voorvechter van de vrede Randall “Randy” Echanis. Randy is vanochtend in koelen bloede op 72-jarige leeftijd in zijn huurhuis in Quezon City vermoord.

Missie onthult Wreedheid van Staat van Beleg

"De Internationale Missie voor Feitenonderzoek en Solidariteit (IFFSM, 6-9 april 2018) toont de gevolgen van de Staat van Beleg die door Duterte is ingesteld." Dit verklaart de Filippijnse boerenbeweging Kilusang Magbubukid ng Pilipinas (KMP) tijdens de presentatie van de belangrijkste punten van de vierdaagse missie in Mindanao, die de omvang van de mensenrechtenschendingen onder de krijgswet onderzocht.

Bevindingen van de Internationale Solidariteitscommissie

Van 16-24 november 2017 was er een Internationale Interreligieuze Feitenonderzoek en Solidariteitsmissie (ISM 2017) op Mindanao die de Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP) had georganiseerd. De focus van de missie lag in gebieden van de Moslims en de Lumad (verzamelnaam voor de inheemse volken van Mindanao).

Vijf Redenen waarom de Nieuwe Filippijnse Duterte geen 'Filippijnse Trump' is

Op 30 juni heeft Rodrigo Duterte de eed afgelegd als president van de Filippijnen. Toen hij begin mei de presidentsverkiezingen won, was het commentaar van de internationale pers niet mals. Hij werd vergeleken met de flamboyante, Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en hij werd weggezet als een Filippijnse versie op steroïden.

Wim De Ceukelaire

Miljoenen vooral arme Filippino's hebben hun hoop gesteld op de nieuwe Filippijnse president Duterte.