Willem Leeft Voort in ons Hart, om Nooit te Sterven


baken van hoop, moed en kracht voor hen
die in nood, onderdrukt en stemloos zijn

Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging
Persbericht 3 juli  2022, Amsterdam

Tien jaar geleden werd Willem Geertman op 3 juli in de Filippijnen vermoord. Willem werkte sinds 1977 onvermoeibaar voor de arbeiders, boeren en inheemse volkeren. Hij was actief betrokken bij hun arbeids- en landrechten en de problemen omtrent milieubescherming. Hij hielp de inheemse bevolking en boeren op te komen voor hun rechten. Een man die het opnam voor de arme bevolking om hen een eerlijke kans te geven op een menswaardig bestaan.

7 jaar na de moord op Willem Geertman eindelijk een “eerste overwinning”

Strijd voor Gerechtigheid gaat door,
Leiders moeten Verantwoordelijk worden Gesteld

Tijdens de herdenking van de zevende jaardag na de moord op de Nederlandse lekenmissionaris Willem Geertman zei de mensenrechtengroep Hustisya (Victims United for Justice) dat de strijd voor gerechtigheid doorgaat zolang de beramers op vrije voeten zijn.

De groep toonde zich verheugd over de veroordeling van een verdachte voor de moord op Geertman op 1 juli, twee dagen voordat familie en vrienden zijn dood herdachten. Geertman werd doodgeschoten nabij het kantoor van Alay Bayan Inc, een non-gouvernementele organisatie waarvan hij directeur was.

Herdenking Willem Geertman

Oproep tot financiële steun aan het J4WGC programma 2017/2018 en tot ondertekening van de petitie ‘Bescherm de Natuurbeschermer’

(J4WGC: 'Justice for Willem Geertman Campagne’)

Amsterdam, 2 juli 2017

Op het Getuigenbankje

door: Alfons van Zijl
Filippijnen, 28 juli 2015

Na ruim drie jaar is het dan zover. Na verschillende keren uitstel van de rechtszitting, mag ik getuigenis afleggen in de rechtszaak van mijn collega Willem Geertman. Hij werd in juli 2012 op brutale wijze in de rug doodgeschoten in de tuin van zijn kantoor in Angeles City op de Filippijnen.

Jaar na Moord op Willem Geertman nog Geen Gerechtigheid

Persbericht

Alkmaar, 3 juli 2013

Op 3 juli vorig jaar werd ontwikkelingswerker Willem Geertman op de Filippijnen vermoord. Na een kortlopend onderzoek is vastgesteld dat Geertman het slachtoffer werd van roofmoord. Volgens familie en collega’s van Willem Geertman wijst alles op een politieke moord. De daders, die met behulp van videobeelden zijn gevonden, zijn net als hun opdrachtgevers nog op vrije voeten.

Honderden aanwezig bij Herdenking Gedode Nederlander

Familie belooft door te gaan met Willem's missie

Gerechtigheid voor Willem Geertman Campagne – Persbericht
Amsterdam, 17 juli 2012

Amsterdam, Nederland - In de Oud-Katholieke Kerk in Amsterdam kwamen zondag 15 juli honderden Nederlanders, Filippino’s en anderen samen met de familie, voor een herdenkingsdienst voor Willem Geertman, de Nederlandse verdediger van boeren- en mensenrechten en anti-mijnbouw activist, die op 3 juli 2012 werd dood geschoten door moordenaars waarvan vermoed wordt dat ze banden hebben met de militairen.

Protest Picket/Wake voor de Filippijnse Ambassade

Met de Eis om Gerechtigheid voor de Moord op Willem Geertman

Persbericht, Den Haag – 6 juli 2012

Op 6 juli werd een protest picket/wake gehouden voor de Filippijnse Ambassade in Den Haag om de moord op Willem Geertman te veroordelen en de oproep aan de Filippijnse President Benigno Aquino III om een grondig en onpartijdig onderzoek in te stellen, aan de ambassadeur te overhandigen.

Oproep tot Onafhankelijk Onderzoek van en Gerechtigheid voor de Moord op Willem Geertman

Ondergetekenden veroordelen de moord op de Nederlandse NGO-werker en missionaris Willem Geertman. Volgens de eerste berichten werd hij dinsdag 3 juli voor zijn kantoor neergeschoten door twee gewapende motorrijders, waarvan vermoed wordt dat ze banden hebben met de militairen.

Geertman was directeur van Alay Bayan Inc (NGO voor noodhulp bij rampen) en woonde al 46 jaar in de Filippijnen. Hij sprak vloeiend Filippijns en werkte bij de boeren op het platteland. Recente activiteiten van Willem waren hulpmissies in Nueva Ecija en Aurora bij de nasleep van de tyfoon Pedring.

NFS veroordeelt Moord op Nederlandse NGO-werker en Missionaris Willem Geertman

Wij roepen op tot onmiddellijk onderzoek van de moord
en gerechtigheid voor Willem Geertman

NFS Persbericht, Amsterdam – 3 juli 2012

Wij als NFS veroordelen in de krachtigste bewoordingen de moord op de Nederlandse NGO-werker en missionaris Willem Geertman. Volgens de eerste berichten werd hij vandaag rond 13 uur voor zijn kantoor neergeschoten. Een onafhankelijk onderzoek van Bayan in Centraal Luzon is nog niet afgerond en we zijn in afwachting van het volledige rapport van de omstandigheden van de dood van Geertman.

pagina 1 / 1