Stop de Oorlog

Creëer een Gunstig Klimaat voor de Vredesbesprekingen

Een verklaring van de Asia Pacific Coordinating Committee for Human Rights and Peace in the Philippines (APCCHRPP)

De APCHRP spreekt haar bezorgdheid uit over de recente ontwikkelingen omtrent de vredesonderhandelingen in de Filippijnen tussen de regering van Duterte (GRP) en het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen (NDFP). Als regionale mensenrechtenorganisatie die de strijd van het Filippijnse volk voor een rechtvaardige en duurzame vrede steunt, trekt zij de oprechtheid van Duterte’s pogingen om een rechtvaardige en duurzame vrede te bereiken in twijfel, na zijn recent eenzijdig annuleren van de vredesonderhandelingen.

Volgens recente berichten in de Filippijnse media is het uitstel te wijten aan de invloed en macht van de Filippijnse Krijgsmacht (AFP), die ondanks de pogingen van de onderhandelingspanels om een gunstig klimaat te creëren voor het starten van de Derde Ronde van besprekingen op 28 juni, doorgaat met gewapende aanvallen.

Inplaats van de weg te effenen om de grondoorzaken van het gewapende conflict aan te pakken, ontketenen de regering van Duterte en de oorlogshitsers in de AFP een oorlogsbeleid, dat erop is gericht om de revolutionaire krachten voor het einde van 2018 uit te schakelen. De AFP richt zich middels de Oplan Kapayapaan op burgers van wie zij vermoeden dat het NPA-symphatisanten of -leden zijn, en verwoesten de levens en broodwinning van de Filippijnse mensen. Dit gebeurt in het bijzonder onder de inheemse bevolking (Lumads) en boeren in veel plattelandsgemeenschappen, die actief hun rechten op hun voorouderlijk domein bewaken tegen het binnendringen van grote plantages en mijnbouwbedrijven en vernietiging van het klimaat.

Recent werden er bijna 100 soldaten van de 29-ste IBPA gelegerd in de dorpen van Lumad gemeenschappen in Sitio Zapanta Valley, Brgy. Bangayan, Kitcharao, Agusan del Norte. Dorpelingen werden blootgesteld aan talloze bedreigingen, pesterijen en de zogenaamde overgave van een ziekelijke Manobo leider werd geënsceneerd. Vervolgens dwongen zij meer dan 122 Mamanwa boerenfamilies (542 mensen, waaronder bejaarden, zwangere vrouwen en kinderen) te evacueren naar een naburige barangay, nadat men ze had verbannen van hun boerderijen, en waardoor ze hun gemeenschap niet meer konden voorzien van voedsel.

Intussen worden leiders van progressieve organisaties van boeren- en inheemse volken in Mindanao en in andere plattelandsgebieden, die zich verzetten tegen de massale militaire operaties, de mensenrechtenschendingen, de bedreigingen en kwellingen, ervan beschuldigd lid te zijn van de NPA en zijn slachtoffer geworden van buitengerechtelijke moorden en straffeloosheid.

Erger nog, de Lumad scholen die vorig jaar door Duterte’s overheid werden bedreigd te worden gebombardeerd, worden nu bedreigd met sluiting door de AFP. De Lumad kinderen wordt hierdoor het recht op onderwijs ontzegd. Zes onderwijzers van Lumad school Tribal Filipino Program of Surigao Sur (TRIFPPS) zijn illegaal gearresteerd en verhoord door de 36th Infanteriebataljon van het Filippijnse leger (IBPA) in Brgy. Hayon, San Miguel, Surigao del Sur. De vrijwillige onderwijskrachten en leden van de gemeenschap zijn sinds vorig jaar voortdurend het mikpunt van bedreigingen.

Rechtvaardige en duurzame vrede is het ultieme verlangen van het Filippijnse volk. De regering van Duterte moet eerst en vooral vertrouwen hebben in de wijsheid van zijn onderhandelingspanel om een geschikte omgeving voor vredesonderhandelingen te creëren. Volgens achterkanaaldocumenten, verspreid door het NDF onderhandelingspanel, zijn beide partijen bereid tot het tekenen van een bestand. Het bestand moet worden gezien als een tijdelijke stop van de vijandelijkheden waarin de strijdende gewapende eenheden en personeel van de Partijen blijven waar ze zijn, een verdedigingspositie innemen en geen enkele aanvalsactie of operatie zullen ondernemen tegen strijders en burgers. Het zal onderworpen zijn aan de bepalingen van de eerder ondertekende overeenkomst, met name het “Alomvattend Akkoord over het Respect voor de Mensenrechten en het Internationaal Humanitair Recht (CARHRIHL). Het gaat in het bijzonder over de bescherming van de burgerbevolking en hun eigendommen.

Ondanks de lange, moeizame weg naar rechtvaardige en duurzame vrede, de struikelblokken die vredeshaters creëren als het plan van de Duterte regering om Noorwegen als facilitator uit te schakelen en de onderhandelingen in het land zelf te houden, hetgeen mogelijk zou leiden tot een mislukking van de vredesbesprekingen, verliest de APCCHRP samen met het Filippijnse volk nooit de hoop. Want wij begrijpen, dat het bereiken van een rechtvaardige en duurzame vrede afhankelijk is van de collectieve en meedogenloze strijd van de Filippijnse mensen. Zolang er groeperingen in de Filippijnse maatschappij zijn, die het geroep van de armen, de hunkering naar gerechtigheid voor slachtoffers en hun familieleden en de noodzaak om een werkelijk rechtvaardige, humane en democratische maatschappij te creëren, zal het Filippijnse volk altijd wegen vinden die naar duurzame en rechtvaardige vrede leiden.###

Rev. Joram H. Calimutan
Faith Partnership and Solidarity
Asia Pacific Mission for Migrants
No. 2 Jordan road, Yau Ma Tei, Hong Kong
Telephone number: +852-2723-7536