Na Marcos nog geen Fundamentele Verbetering

Na 31 jaar roepen mensen nog steeds om fundamentele verbetering

In februari 1986 was het de dagenlang geweldloze, massale demonstratie ‘de People Power’ opstand in de Filippijnen die leidde tot de val van het autoritaire regime van president Ferdinand Marcos. Deze opstand schiep een moment van nationale eenheid en hoop op een begin van fundamentele verbetering.

dochter roept op

Echter na 31 jaar blijven politieke moorden en illegale arrestaties van leiders en leden van progressieve organisaties, intensivering van militaire operaties in gemeenschappen, een rechtssysteem ten gunste van de rijken en machtigen, de voortdurende onderdrukking van de boeren en arbeiders en de overheersing van de Amerikaanse belangen in het land, een tastbare realiteit. Zijn er onder de voortzetting van repressief staatsbeleid verbeteringen bereikt? "Hebben we vooruitgang gezien terwijl boeren landloos blijven en rechten worden geschonden?" vroeg Karapatan secretaris-generaal Cristina Palabay zich af op de 31e herdenking van de People Power opstand.

"Wat we in de jaren na de dictatuur van Marcos hebben gezien, zijn vormen van repressie, gemaskeerd onder de vlag van de democratie. Moorden in de naam van de oorlog tegen drugs, de mogelijke herinvoering van de doodstraf, de opleving van de politiemacht en de betrokkenheid van militairen in de oorlog tegen drugs onder het bestuur Duterte zijn recente zorgwekkende kwesties," verklaarde ze.

"Mensen die aan fundamentele verbetering werken, blijven doelwit en het aantal politieke gevangenen blijft toenemen", zegt Palabay. Karapatan heeft 402 politieke gevangenen gedocumenteerd ( februari 2017), waarvan er 30 zijn gearresteerd onder Duterte en 283 onder BS Aquino III. De praktijk van opsluiting van activisten en politieke dissidenten gedurende de administraties na Marcos is onveranderd gebleven.

Meer informatie:

British parliamentarians, int’l rights activists support call for peace and people’s rights
http://www.karapatan.org/

ICHRP calls for continuation of GRP-NDFP Peace Talks
http://www.humanrightsphilippines.net/

Oproep van JustPeacePH:

Continue the peace talks, firm up reforms
http://justpeace.ph/