Oproep tot Onafhankelijk Onderzoek van
en Gerechtigheid voor de Moord op Willem Geertman

Ondergetekenden veroordelen de moord op de Nederlandse NGO-werker en missionaris Willem Geertman. Volgens de eerste berichten werd hij dinsdag 3 juli voor zijn kantoor neergeschoten door twee gewapende motorrijders, waarvan vermoed wordt dat ze banden hebben met de militairen.

Geertman was directeur van Alay Bayan Inc (NGO voor noodhulp bij rampen) en woonde al 46 jaar in de Filippijnen. Hij sprak vloeiend Filippijns en werkte bij de boeren op het platteland. Recente activiteiten van Willem waren hulpmissies in Nueva Ecija en Aurora bij de nasleep van de tyfoon Pedring.

Willem kwam als missionaris naar de Filippijnen en ging zich later wijden aan gemeenschapsontwikkeling in Centraal Luzon. Hij was actief betrokken bij landrechten en problemen omtrent milieubescherming in de regio, in het bijzonder bij de bescherming van de bossen in Aurora, Pampanga en Zambales tegen de houtkap en mijnbouw.

Geertman is de 17e milieu-activist die werd gedood onder de regering van Aquino en de 6e van dit jaar. Hij is, na de dood van Fr. Pops Tentorio in Mindanao, de tweede Europese NGO-werker die wordt gedood onder de Aquino-regering.

Vanwege zijn betrokkenheid bij volksorganisaties die kritiek hebben op de overheid, zijn er sterke vermoedens, dat deze moord politiek gemotiveerd is.

Wij vragen de Nederlandse regering alles in het werk te stellen om de waarheid aan het licht te brengen als gerechtigheid voor Willem Geertman.

Wij vragen de Filippijnse regering om op korte termijn een grondig en onpartijdig onderzoek in te stellen en de verdachten strafrechtelijk te vervolgen.

Deze oproep is des te dwingender, omdat onder Aquino al bijna 80 activisten zijn vermoord en aan geen van de slachtoffers gerechtigheid is gedaan.