NFS veroordeelt Moord op Nederlandse NGO-werker en Missionaris Willem Geertman

Wij roepen op tot onmiddellijk onderzoek van de moord
en gerechtigheid voor Willem Geertman

NFS Persbericht, Amsterdam – 3 juli 2012

Wij als NFS veroordelen in de krachtigste bewoordingen de moord op de Nederlandse NGO-werker en missionaris Willem Geertman. Volgens de eerste berichten werd hij vandaag rond 13 uur voor zijn kantoor neergeschoten. Een onafhankelijk onderzoek van Bayan in Centraal Luzon is nog niet afgerond en we zijn in afwachting van het volledige rapport van de omstandigheden van de dood van Geertman.

Geertman was directeur van Alay Bayan Inc (NGO voor noodhulp bij rampen) en woonde al 46 jaar in de Filippijnen. Hij sprak vloeiend Filippijns en werkte bij de boeren op het platteland. Recente activiteiten van Willem waren hulpmissies, met name vorig jaar in Nueva Ecija en Aurora bij de nasleep van de tyfoon Pedring.

Willem kwam als missionaris naar de Filippijnen en ging zich later wijden aan gemeenschapsontwikkeling en ging NGO-werk doen in Centraal Luzon. Hij was actief betrokken bij landrechten en problemen omtrent milieubescherming in de regio, in het bijzonder bij de bescherming van de bossen in Aurora, Pampanga en Zambales tegen de houtkap en mijnbouw.

Geertman is de 17e milieu-activist die werd gedood onder de regering van Aquino en de 6e van dit jaar.

Geertman is, na de dood van Fr. Pops Tentorio in Mindanao, de tweede Europese NGO-werker die wordt gedood onder de Aquino-regering.

Wij roepen op tot onmiddellijk onderzoek van de moord op, en gerechtigheid voor Willem Geertman.

Meer informatie:

Farmers Group condemns the killing of Willem Geertman
http://amgl-kmp.weebly.com/2/post/2012/07/farmers-group-condemns-the-killing-of-a-dutch-service-oriented-organization-executive-in-central-luzon.html

Another environmental activist assassinated
http://www.kalikasan.net/press-release/2012/07/03/another-environmental-activist-assassinated-aquino-government-inutile-stop

Dutch NGO worker shot dead in Angeles City
http://globalnation.inquirer.net/42695