Jaar na Moord op Willem Geertman
nog Geen Gerechtigheid

Persbericht

Alkmaar, 3 juli 2013

Op 3 juli vorig jaar werd ontwikkelingswerker Willem Geertman op de Filippijnen vermoord. Na een kortlopend onderzoek is vastgesteld dat Geertman het slachtoffer werd van roofmoord. Volgens familie en collega’s van Willem Geertman wijst alles op een politieke moord. De daders, die met behulp van videobeelden zijn gevonden, zijn net als hun opdrachtgevers nog op vrije voeten.

Politieke moord

aurora-2013Geertman werkte sinds 1977 op de Filippijnen, waar hij actief betrokken was bij landrechten en problemen omtrent milieubescherming. Hij hielp de inheemse bevolking en boeren op te komen voor hun rechten. Partner Aurora Santiago (foto), familie, collega’s en vrienden in binnen- en buitenland zijn er van overtuigd dat Geertman vanwege dit werk slachtoffer werd van een politieke moord. Santiago heeft daarom een rechtszaak aangespannen wegens ‘moord met voorbedachten rade’. Het proces is nog niet gestart omdat het ministerie van justitie niet heeft besloten of men tot vervolging over wil gaan.

Onafhankelijk onderzoek

Nederlands Filippijnse Solidariteitsbeweging (NFS) blijft net als Geertman’s partner, familie, vrienden en collega’s oproepen tot een onafhankelijk onderzoek, zodat er gerechtigheid komt. NFS vraagt de Nederlandse regering alles in het werk te stellen om de waarheid aan het licht te brengen als gerechtigheid voor Willem Geertman.