Aardbevingen treffen Mindanao

uw hulp is weer hard nodig

Op het eiland Mindanao zijn onder meer de gebieden Makilala, Tulunan en Kidapawan zwaar getroffen door aardbevingen op 16, 29 en 31 oktober en 2 november. De krachtigste beving was 6,7. Naschokken zijn met een kracht van 6,5. Meer aardschokken zijn mogelijk!

Onze partners Direct en CHPC zijn direct een hulpactie gestart. Direct heeft een herstelprogramma na rampen en CPHC is een basis gezondheidsprogramma. Zij hebben ons een verslag gestuurd over de door de aardbeving getroffen gebieden in het noordelijke deel van de provincie Cotabato. 

hulp na aardbevingenZij hebben  een evaluatie- en hulpoperatie uitgevoerd naar de 511 families in het evacuatiecentrum in het dorp Malabuan nabij Makilala waar 2 doden waren gevallen. Op het moment van hun bezoek werden de toch al  getraumatiseerde mensen getroffen door de naschok. Mensen schreeuwden, vielen, renden en zochten hun kinderen. Vanwege de paniek vielen enkelen flauw. Gelukkig was het CPHC-team er om de patiënten te helpen. Op het moment van hun bezoek vertoonden de bergen in de nabije omgeving een rookachtig uitzicht en in slechts enkele minuten vond een zware aardverschuiving plaats. De nabijgelegen dorpen met 386 gezinnen zijn door de aardverschuiving geïsoleerd.

Sinds 16 oktober zijn er 20 doden gevallen waarvan 13 doden in de gemeentes van Tulunan en Makilala. Er zijn 2100 gezinnen in evacuatiecentra en bijna 90% van de bewoners woont buiten.  De autoriteiten adviseren de mensen om hun beschadigde huizen voorlopig niet in te gaan. Men moet rekening houden met zwaardere aardschokken die de gebouwen met de grond gelijk maken. Praktisch alle huizen en overheidsgebouwen zijn ingestort of gedeeltelijk beschadigd.

Er is behoefte aan voedsel, medicijnen, tijdelijke opvang en bouwmateriaal voor de wederopbouw.

Mocht u een gift willen overmaken, dan kan dat op  NL76INGB0008118425 t.n.v. NFS, o.v.v. ‘Wederopbouw Tulunan’