Dag van de Mensenrechten

Meer dan 100 NGO's maken zich zorgen over het lot van milieuverdedigers

Op 25 november brachten wij u de oproep ‘verdedig de milieubeschermers’ onder de aandacht. In totaal ondertekenden 116 niet-gouvernementele organisaties, sociale bewegingen en andere milieugroeperingen de verklaring. De initiatiefnemers van de oproep konden rekenen op de warme solidariteit van vijf groepen uit Nederland.

Het is geen misdaad om land en milieu te verdedigen!

De groepen ondertekenaars zijn bezorgd over de verslechterende mensenrechtensituatie waarmee de milieuverdedigers op de Filippijnen te maken hebben. Uit het Global Witness Report 2017 blijkt de Filippijnen voor verdedigers van land en het milieu het op drie na dodelijkste land ter wereld en het dodelijkst in Azië.

foto met dank aan Kalikasan

De reacties van ondertekenaars komen uit de Filippijnen, Bangladesh, Verenigd Koninkrijk, Australië, Cambodja, India, Indonesië, Pakistan, Thailand, Finland, Nepal, Kenya, Ghana, Ecuador, Vietnam, Bosnië Herzegovina, Timor Leste, Kirgizië, Zuid Korea, Spanje, VS, Nederland, Duitsland, Kameroen en Canada.

Op 10 december komen de Filipijnse verdedigers van de milieubeschermers in Manilla samen (foto met dank aan Kalikasan) om hun eisen ondertekend door 116 groepen kracht bij te zetten. De eisen zijn: het vrijlaten van de 15 gevangen genomen milieubeschermers, het laten vallen van valse aanklachten tegen 230 anderen en het ondernemen van acties om de moorden op de verdedigers van land en milieu een halt toe te roepen en de daders voor het gerecht te brengen.

De initiatiefnemers van de oproep, mevrouw Anna Maria Kapunan namens het EARTH netwerk en de heer Clemente Bautista namens het burgermilieunetwerk Kalikasan, bedanken iedereen hartelijk voor hun steun aan de oproep. Zij weten zich in hun oproep voor milieurechtvaardigheid en mensenrechten gesteund door de internationale gemeenschap uit 25 landen.

U kunt de oproep voor milieurechtvaardigheid en mensenrechten hier lezen op http://www.nefiso.nl/.

Duizenden mensen van sociale bewegingen komen samen in Manilla op de dag van de mensenrechten

Mensenrechten2
foto met dank aan Katrina Yamzon