Families Slachtoffers Politieke en Drugsgerelateerde Moorden Komen Samen:

Laat het Moorden Stoppen!

29 april 2017

“Meer dan ooit moeten wij ons verenigen voor gerechtigheid.”

Rechtenorganisatie Hustisya organiseerde een bijeenkomst voor enerzijds families van slachtoffers van moord en van slachtoffers van gedwongen verdwijningen en politieke gevangenen tijdens de voorbije regeringen, alsmede verwanten van slachtoffers van drugs-gerelateerde moorden onder de regering van Duterte.

“Mensen worden gedood, opgesloten in cellen en zelfs geheime detentiecentra. Velen zijn zelfs spoorloos verdwenen. Wie zijn de echte criminelen? Dat zijn zij, die de rechten van het volk vertrappen, de staatsmacht, die al haar macht gebruikt om degenen die verlangen naar echte verandering, te onderdrukken,” aldus Evangeline Hernandez, voorzitter van Hustisya en moeder van de gedode activist en mensenrechtenwerker Benjaline Hernandez.

Onder de regering van Duterte zijn al 47 mensen het slachtoffer geworden van politieke moord onder het Oplan Kapayapaan anti-oproer plan van de AFP.

“Onder de voorgaande regeringen streden we voor gerechtigheid en zochten de aandacht in binnen- en buitenland om het politieke moorden te stoppen. Toch gaan de moorden tot op de dag van vandaag nog steeds door. Mensen die strijden voor land, voor de rechten van hun gemeenschappen, zij die zich verzetten tegen onrecht en uitbuiting worden straffeloos gedood. Waar zijn de moordenaars? Zij zijn nu hoge militaire functionarissen, zij staan aan de top van het leger,” zei Hernandez.

Volgens Hustisya worden politieke moorden en drugs-gerelateerde moorden beide straffeloos uitgevoerd. De rechten van de mensen op een eerlijk proces worden hiermee geschonden en in het bijzonder hun recht op leven.

“Illegale drugs in het land moeten worden uitgeroeid. Dit is een serieus sociaal-economisch probleem dat veel slachtoffers maakt, voornamelijk armen. Maar dit probleem moet worden aangepakt door middel van echte sociaal-economische hervormingen voor het volk. De Filippino’s moeten worden gered van extreme armoede, uitbuiting en drugsmisbruik. Zij moeten niet worden ‘gered’ door de politie en het leger, die hen doodt in naam van de oorlog tegen drugs,” aldus Hernandez.

Hustisya spoort de mensen en in het bijzonder de families van slachtoffers van drugs-gerelateerde moorden aan, om zich uit te spreken, zodat wij ons gezamenlijk kunnen opstellen tegen een gemeenschappelijke vijand - het rotte systeem dat doorgaat met straffeloosheid en mensenrechtenschendingen.”

Onder de naam 'Pakinggan Natin' (oproep tot meer aandacht voor de verhalen van families van slachtoffers) hield Hustisya de bijeenkomst in samenwerking met de ‘Rise Up! Campaign for Life and Rights’, een netwerk van kerkelijk medewerkers en mensenrechtenverdedigers, die oproepen tot het stoppen van de moorden.

“Wij roepen alle mensen die naar vrede en gerechtigheid streven op, deze oproep te steunen. Help ons alstublieft om een eind te maken aan deze straffeloosheid. Wij dringen er bij president Duterte op aan, om de rechtenschenders een halt toe te roepen,” aldus Hernandez.

Hoogtepunten van de bijeenkomst waren onder andere getuigenissen van familieleden van slachtoffers van politieke moorden waarvan de familie een zoektocht naar gerechtigheid heeft ondernomen. Er waren ook getuigenissen van verwanten van slachtoffers van Duterte’s oorlog tegen drugs. ###

Referentie: Evangeline Hernandez, voorzitter Hustisya, 0950-5415944

Hustisya National Office
2/F #1 Maaralin cor. Matatag Sts.
Central District, Diliman
Quezon City 1100 Philippines

Meer informatie:

Stop the Killings! Relatives and families of both political and drug-related killings avow
karapatan.org/

HR violations, impunity persist under Duterte
bulatlat.com/