Bevindingen van de Internationale Solidariteitscommissie

Van 16-24 november 2017 was er een Internationale Interreligieuze Feitenonderzoek en Solidariteitsmissie (ISM 2017) op Mindanao die de Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP) had georganiseerd. De focus van de missie lag in gebieden van de Moslims en de Lumad (verzamelnaam voor de inheemse volken van Mindanao).

Het doel van de missie was, om solidariteit te tonen met de gemeenschappen die door de oorlog zijn getroffen, om hun strijd uit eerste hand te zien en hun verhalen naar buiten te brengen, zodat hun oproepen voor rechtvaardige en duurzame vrede over de hele wereld gehoord kunnen worden!

In de bezochten gebieden wonen gemeenschappen die strijden tegen landroof, ontwikkelingsagressie, vernietiging van het milieu, militarisering, politieke repressie en intimidatie. De repressie richt zich er o.a. op dat scholen die zijn opgezet door de inheemse volken zelf, worden aangevallen, bezet en in opdracht gesloten.

Peter Murphy, voorzitter van de Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP) doet verslag van de bevindingen en hoogtepunten van de ISM.

“De ernst van de mensenrechtensituatie waar we getuige van zijn geworden, wordt nog eens onderstreept door het nieuws dat gisteravond werd ontvangen dat de vijfde boerenleider in Caraga gisterochtend werd vermoord. Zijn naam is Vivencio Sahay, voorzitter van een KMP (boerenorganisatie) afdeling in Agusan Norte. Onbekende schutters kwamen zijn huis om 6 uur binnen en doodden hem”.

U kunt het hele verslag (in het Engels) over de bevindingen lezen op: http://www.humanrightsphilippines.net/