2019

Onderscheiding van 'Women have Wings' voor Cristina Palabay

Cristina (Tinay) zet zich al jarenlang in voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden. Zij ontving op 10 december opnieuw doodsbedreigingen.

De organisatie “Women Have Wings” onderscheidt jaarlijks vrouwen uit de internationale gemeenschap voor hun uitzonderlijke moed. Enige tijd geleden ontving Cristina Tinay Palabay, de Courage Award. Een terechte onderscheiding voor deze uitzonderlijk moedige vrouw!

Cristina PalabayTinay is secretaris-generaal van de mensenrechten alliantie Karapatan. Als toegewijde activiste en feministe zet ze zich al jarenlang in voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden. Onverschrokken roept ze de Filippijnse regering tot verantwoording voor de schendingen van mensenrechten en de gevolgen daarvan.

Als secretaris-generaal van Karapatan heeft ze haar bezorgdheid geuit over de buitengerechtelijke executies onder president Duterte, niet alleen in het kader van de "oorlog tegen drugs", maar ook bij de vervolging van vrouwen en andere mensenrechtenactivisten in het land. Ze heeft persverklaringen afgelegd, op openbare fora gesproken, protestacties georganiseerd, gelobbyd bij regionale en internationale mensenrechtenorganisaties om de schendingen van de mensenrechten door de regering Duterte aan de kaak te stellen.

Door haar moed om op te komen voor gerechtigheid en mensenrechten, kreeg ze op 22 april 2019 een sms van een onbekende persoon die haar en een aantal anderen waarschuwt dat "ze dit jaar gedood zullen worden". Ondanks gevaar voor eigen leven blijft Tinay onverminderd doorgaan met haar activisme om de regering ter verantwoording te roepen. Op 10 december 2019 tijdens de dag van de mensenrechten ontving zij opnieuw doodsbedreigingen (zie hieronder link naar artikel).

Bron:  http://womenhavewings.org/whw-courage-award53/

Artikel: On the 71st Int'l Human Rights Day, Karapatan secretary general receives revolting texts, death threats anew op https://www.karapatan.org/

Karapatan is een alliantie van mensenrechtenorganisaties die zich inzetten voor de verdediging en ter bevordering van de mensenrechten en burgerlijke vrijheden. Zij ontstond in 1995 en telt 40 lid-organisaties en 16 regionale afdelingen over het hele land. Zij monitort en documenteert gevallen van mensenrechtenovertredingen, helpt en verdedigt slachtoffers, geeft voorlichting en voert campagnes.

Ga voor meer informatie over Karapatan naar: https://www.karapatan.org/

Oproep:
Handen af van de Verdedigers van de Mensenrechten

Op de dag van de mensenrechten deelt de Nederlands-Filippijnse solidariteitsbeweging graag onderstaand artikel met u:

Mensenrechtenverdedigers in de Filippijnen: van kwaad naar kwader

De Filippijnen staat niet bekend als een veilige haven voor mensenrechtenverdedigers. De laatste weken lijkt het van kwaad naar erger te gaan. Gelukkig zijn er moedige mensen die het blijven opnemen voor de rechten van het volk.

De focus van het geweld is langzaam verschoven naar geweld en blinde repressie tegen de sociale organisaties die opkomen voor de democratische rechten van het volk

Van kwaad naar erger

Sinds de huidige president, Rodrigo Duterte, in 2016 aan de macht kwam, ging de mensenrechtensituatie gestaag achteruit. Allereerst is er zijn gewelddadige ‘oorlog tegen de drugs’ waarbij al 13.000 doden zijn gevallen. Meestal gaat het om onschuldigen of kleine criminelen terwijl de grote gangsters buiten schot blijven. Maar daarnaast is de focus van het geweld langzaam verschoven naar geweld en blinde repressie tegen de sociale organisaties die opkomen voor de democratische rechten van het volk.

De afgelopen maanden zagen we een escalatie van repressie en bedreigingen tegen volksorganisaties en sociale bewegingen. Op 31 oktober werden 57 personen opgepakt bij huiszoekingen in de lokalen van vakbonden en sociale organisaties in de stad Bacolod op het eiland Negros. Onder hen waren 14 minderjarigen en 21 ontslagen werknemers van een busbedrijf die toevallig in het kantoor van de vakbond KMU aanwezig waren om hun overleg met de directie van het bedrijf te bespreken.

Enkele dagen later, op 5 november, was het de beurt aan een afdelingskantoor van de sociale organisatie BAYAN in de hoofdstad Manilla. In het midden van de nacht viel de politie binnen, op zoek naar wapens en explosieven. Drie activisten die er aanwezig waren, werden zonder pardon opgepakt. Zowel in Bacolod als in Manilla werden de huiszoekingsbevelen uitgevaardigd door dezelfde rechter, die bovendien al op voorhand wist te vermelden welk type van wapens er zouden gevonden worden. Mensenrechtenorganisaties vermoeden dan ook dat de wapens die werden aangetroffen, door de politie zelf werden meegebracht.

Iedereen communist, iedereen terrorist

Ook individuele mensenrechtenverdedigers lopen gevaar. Honey Mae Suazo, een voormalige regionale directrice van de mensenrechtenorganisatie Karapatan, verdween op 2 november op het eiland Mindanao. Sindsdien is niets meer van haar vernomen. Twee dagen later werd vakbondsleider Rey Malaborbor vermoord voor zijn huis in de provincie Laguna, niet ver van Manilla.

Dat gebeurt allemaal in een sfeer van verdachtmaking ten opzichte van de sociale organisaties. De hoogste legerleiding noemt hen frontorganisaties van de “communistische terroristische groepen”. Op 5 november gaf generaal Basiao nog een presentatie in de commissie defensie van het parlement waar hij 18 Filippijnse organisaties ervan beschuldigde om een “frontorganisatie” van de “communistische terroristische groepen” te zijn. Het ging onder andere om de koepel van protestantse kerken en verschillende ontwikkelingsorganisaties.

Hij toonde ook een lijst met 31 internationale organisaties die deze groepen zouden financieren waaronder zelfs het European Instrument for Democracy and Human Rights, een budgetlijn van de Europese Commissie, Oxfam International en verschillende afdelingen van Caritas. Blijkbaar staat iedere inzet voor de armen dezer dagen gelijk aan steun aan communisten en terroristen.

Afgelopen zomer werd Rachel Mariano, een ontwikkelingswerkster bij een gezondheidsorganisatie beschuldigd van lidmaatschap van een communistische gewapende organisatie. In september werd ze vrijgesproken omwille van gebrek aan bewijs. En wie wordt er enkele weken later vermoord, op de dag waarop generaal Basiao de Kamercommissie toespreekt? De rechter die Rachel vrijsprak.

Moedige verdedigers van de mensenrechten

Het spreekt voor zich dat dit angstklimaat een invloed heeft op de werking van de sociale organisaties in het land. Toch laten velen zich niet afschrikken. Ze zijn kwaad en worden alleen maar  kwader. Hun moed is dan ook bewonderenswaardig.

dag van de mensenrechtenEén van die moedige organisaties is de mensenrechtenorganisatie Karapatan die we met de Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging al jaren steunen. Karapatan, wat ‘recht’ betekent en momenteel geleid wordt door Cristine ‘Tinay’ Palabay (rechts op de foto), ontstond in 1995 en telt 40 lid-organisaties en 16 regionale afdelingen over het hele land. In binnen- en buitenland wordt ze nu erkend als voorvechter voor de mensenrechten in de Filippijnen.

Samen met de vrouwenorganisatie Gabriela, startte Karapatan nu een #TogetherWeDefend campagne. Daarmee willen ze alle mensenrechtenverdedigers een riem onder het hart steken. Hun werk is zeer belangrijk, zeker in deze moeilijke tijden. Laat dat nu ook net de boodschap zijn die we hier in Nederland willen uitdragen.

Bron: https://nl.vivasalud.be/news/mensenrechtenverdedigers-de-filipijnen-van-kwaad-naar-kwader

Aardbevingen treffen Mindanao

uw hulp is weer hard nodig

Op het eiland Mindanao zijn onder meer de gebieden Makilala, Tulunan en Kidapawan zwaar getroffen door aardbevingen op 16, 29 en 31 oktober en 2 november. De krachtigste beving was 6,7. Naschokken zijn met een kracht van 6,5. Meer aardschokken zijn mogelijk!

Onze partners Direct en CHPC zijn direct een hulpactie gestart. Direct heeft een herstelprogramma na rampen en CPHC is een basis gezondheidsprogramma. Zij hebben ons een verslag gestuurd over de door de aardbeving getroffen gebieden in het noordelijke deel van de provincie Cotabato. 

lees verder…

Aankondiging Toneelstuk Tao Po

“Tao Po” is een toneelstuk waarin Mae Paner, alias Juana Change acteert. Mae vertolkt vier personages middels krachtige monologen over de buitengerechtelijke moorden in de Filippijnen.

Elke voorstelling bevat interactie tussen publiek, familieleden van de slachtoffers en mensenrechtenactivisten uit de Filippijnen.

Taal: Filippijns gesproken en projectie in het Engels.

lees verder…

Eenakter ‘Tao Po’ over de Oorlog tegen Drugs

Financiële bijdrage gevraagd om voorstellingen mogelijk te maken

Van de oorlog tegen de drugs in de Filippijnen is wellicht ieder op de hoogte. Een nachtmerrie voor velen, voornamelijk mensen uit de arme gemeenschappen.

Om de aandacht te vestigen op deze vreselijke nachtmerrie zal de eenakter Tao Po (samenwerken aan gerechtigheid) worden gespeeld in verschillende delen van Europa.

lees verder…

Gabriela-lid Maria Miradel Torres eindelijk vrijgelaten

Maandag 22 juli 2019 was de vrijspraak van Gabriela-lid Maria Miradel Torres van de vervalste beschuldigingen van moord.

Miradel was op 20 juni 2014, het moment van haar arrestatie, vier maanden zwanger. Na vijf lange jaren achter de tralies in Camp Bagong Diwa te hebben geleefd, werd Miradel eindelijk herenigd met haar inmiddels bijna 5 jaar oude zoon Payter. De 5 jaren gevangenisstraf van Miradel waren 5 jaren onrecht en 5 jaren onvervangbare tijd gescheiden van haar familie.

lees verder…

7 jaar na de moord op Willem Geertman eindelijk
een “eerste overwinning”

Strijd voor Gerechtigheid gaat door,
Leiders moeten Verantwoordelijk worden Gesteld

Tijdens de herdenking van de zevende jaardag na de moord op de Nederlandse lekenmissionaris Willem Geertman zei de mensenrechtengroep Hustisya (Victims United for Justice) dat de strijd voor gerechtigheid doorgaat zolang de beramers op vrije voeten zijn.

De groep toonde zich verheugd over de veroordeling van een verdachte voor de moord op Geertman op 1 juli, twee dagen voordat familie en vrienden zijn dood herdachten. Geertman werd doodgeschoten nabij het kantoor van Alay Bayan Inc, een non-gouvernementele organisatie waarvan hij directeur was.

lees verder…

41e Sessie van de Mensenrechtenraad

Openingsverklaring door de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Michelle Bachelet

24 juni 2019

Hooggeachte President van de Mensenrechtenraad e.a.,

“Mijn Dienst volgt de mensenrechtensituatie in de Filippijnen op de voet. Het enorm hoge aantal doden - en aanhoudende meldingen van buitengerechtelijke moorden - in de context van campagnes tegen drugsgebruik gaan maar door. Zelfs het officieel bevestigde aantal van 5425 doden zou voor elk land een zaak van de grootste zorg moeten zijn. Ik juich de recente verklaring van de Speciale Rapporteurs toe, waarin de Raad wordt opgeroepen tot actie. Er zou van overheidswege ook uitgebreide en transparante informatie moeten komen rondom de doden en onderzoeken moeten worden gedaan naar beschuldigingen van overtredingen. Deze zouden valse beschuldigingen kunnen wegnemen en het vertrouwen in de overheid helpen terug te winnen.

lees verder…

Oproep aan VN-Mensenrechtenraad

VN-mensenrechtendeskundigen pleiten voor Onafhankelijk Onderzoek naar Schendingen in de Filippijnen

GENEVE (7 juni 2019) - VN-mensenrechtendeskundigen hebben de Verenigde Naties opgeroepen om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar mensenrechtenschendingen in de Filippijnen. Zij verwijzen daarbij naar een scherpe verslechtering van de situatie van mensenrechten in het hele land, zoals de voortdurende aanvallen op mensen en instellingen die mensenrechten verdedigen.

lees verder…

Oproep van Amnesty International

Dringende Oproep tot Onmiddelijk en Grondig Onderzoek naar de Recente Aanvallen op Mensenrechtenverdedigers

Beste vrienden,

Wij willen u graag informeren over de verklaring van Amnesty International van 3 mei 2019, die een dringende oproep doet aan de Filippijnse regering om een onmiddelijk en grondig onderzoek te doen naar de recente aanvallen op mensenrechtenverdedigers. In deze verklaring worden talrijke gevallen genoemd, waaronder de moorden op de mensenrechtenverdedigers Bernardo Patigas en Archad Ayao in respectievelijk april en mei 2019. Amnesty International veroordeelt ook de bedreigingen en intimidaties van Karapatan, van de Rural Missionaries of the Philippines, de Ibon Foundation en de National Union of People's Lawyers.

lees verder…

Dag van de Aarde

Bescherm de Biodiversiteit!
Stop met het Vernietigen van het Milieu!

Persbericht CaragaWatch, Filippijnen - 22 april 2019

Dag van de AardeOp deze Dag van de Aarde delen wij graag een bericht met u over een actie in de Caraga regio op het eiland Mindanao. De natuurlijke leefomgeving voor mens, dier en plant wordt daar al jaren aangetast en verder bedreigd.

Caraga is een van de laatste ecologische zones in de Filippijnen met twaalf Kern Biodiversiteit gebieden, geïdentificeerd door het Department of Environment and Natural Resources (DENR). Deze gebieden worden bedreigd en zo ook de meerderheid van de mensen in de regio, omdat het ecosysteem van Caraga in grote mate nog steeds wordt vernietigd door grootschalige mijnbouw, conversie van landgebruik en houtkap.

lees verder…