1 Mei: Gezondheid, Levensonderhoud en Mensenrechten voor iedereen

Een boerenzakdoek als stil protest
TEGEN al het onrecht,
en VOOR het recht van iedereen
op een goed belegde boterham of rijst met bijgerecht.

Beste sympathisanten,

Eerst en vooral hopen we dat u in goede gezondheid bent en we wensen dat dit zo mag blijven. We maken een onwerkelijke tijd door. Het coronavirus heeft een grote invloed op ons dagelijks leven en een enorme impact op de gezondheid en de sociaal economische situatie. De economie krijgt een enorme dreun en een toename van de werkloosheid is onvermijdelijk.

1 meiSinds 1 mei 1890 is er de viering van de dag van de arbeid. Op die dag was de eerste grote demonstratie voor betere arbeidsomstandigheden. Maar wat als je geen baan hebt of op het punt staat ontslagen te worden? De International Labor Organization (ILO) vermeldt dat door de huidige recessie miljoenen mensen hun voltijdbaan verliezen. En dan de dagloners, als ze blijven werken lopen ze risico om ziek te worden, maar als ze thuis blijven een grotere kans op sterfte door honger.

In de Filippijnen zijn er miljoenen mensen die nu honger lijden. Mensen lijden onder de ergste massale werkloosheid in de geschiedenis van het land.  Hulpverlening van de regering, vooral aan de armste Filippino's, is traag en minimaal is. De regering-Duterte geeft niet genoeg aandacht aan noodhulp en lijkt meer gefocust op maatregelen om sociale onrust in te dammen. Bij regelmaat worden politieke tegenstanders de mond gesnoerd.

Er wordt veel gedemonstreerd. In Nederland van scholieren die de straat op gaan voor een beter klimaat tot boeren die een eerlijke prijs voor hun producten eisen en in de Filippijnen van arbeiders die een vaste baan willen tot de inheemse bevolking tegen de verdrijving van hun voorouderlijk leefgebied.

1 Mei is bij uitstek een dag om je met hen allen solidair te tonen door bijvoorbeeld een boerenzakdoek als haarband te dragen – als stil protest tegen al het onrecht.

Ondanks dat het in Nederland geen vrije dag is, wensen we iedereen - in goede gezondheid - een goede 1 mei viering toe.

Bovenal - blijf gezond en zorg voor elkaar – hier en daar.

NFS bestuur

Bron:
On the sixth week of lockdown:
Millions of Filipinos going hungry, suffer amid worst mass unemployment in history
https://www.ibon.org/on-the-sixth-week-of-lockdown-millions-of-filipinos-going-hungry-suffer-amid-worst-mass-unemployment-in-history/