7 jaar na de moord op Willem Geertman eindelijk een “eerste overwinning”

Strijd voor Gerechtigheid gaat door,
Leiders moeten Verantwoordelijk worden Gesteld

Tijdens de herdenking van de zevende jaardag na de moord op de Nederlandse lekenmissionaris Willem Geertman zei de mensenrechtengroep Hustisya (Victims United for Justice) dat de strijd voor gerechtigheid doorgaat zolang de beramers op vrije voeten zijn.

De groep toonde zich verheugd over de veroordeling van een verdachte voor de moord op Geertman op 1 juli, twee dagen voordat familie en vrienden zijn dood herdachten. Geertman werd doodgeschoten nabij het kantoor van Alay Bayan Inc, een non-gouvernementele organisatie waarvan hij directeur was.

Rechter Christine Marie C. Capule van de rechtbank in San Fernando verklaarde Marvin Marzan Nuguid schuldig aan de dood van Geertman en veroordeelde hem tot een levenslange gevangenisstraf.

Dag van de AardeMaria Aurora Santiago (zie foto, 2013), de verloofde van Geertman en vice-voorzitter van Hustisya, zei dat ze blij is met de uitspraak van het hof.

“Ik bedank iedereen die onvermoeibaar onze strijd voor gerechtigheid voor Willem heeft gesteund, met name de National Union of People’s Lawyers  (NUPL) en de organisaties en mensen die deelnemen in de Justice for Willem Geertman Movement!” zei Santiago.

Santiago riep ook de aanhangers en mensenrechtenadvocaten op om nu niet te stoppen. De veroordeling van deze schutter is slechts een “eerste overwinning”.

“Nuguid is een huurmoordenaar, wat betekent dat het brein achter de moord op Willem nog op vrije voeten is/zijn. Degenen die het motief hadden en de moord hebben gepland, zijn meer verantwoordelijk en moeten voor het gerecht gedaagd worden. Laten we dus doorgaan met onze strijd,” aldus Santiago.

Evangeline Hernandez, voorzitter van Hustisya, zei dat de veroordeling van de schutter in de zaak van Geertman van betekenis is voor de overige slachtoffers van politieke moorden.

“Straffeloosheid viert nog steeds hoogtij, activisten en mensenrechtenadvocaten worden her en der vermoord. Maar zolang families, vrienden, aanhangers en het publiek doorgaan met het oproepen tot gerechtigheid, zullen de mensenrechtenschenders op een dag voor de rechtbank komen te staan,” zei Hernandez.

Geertman woonde en werkte meer dan 40 jaar in de Filippijnen, voornamelijk in Baler in Aurora en hielp daar de boeren en inheemse volken. Voor zijn dood had Geertman maandenlang bedreigingen en lasteringen ontvangen van staatsagenten, waardoor mensenrechtengroepen claimen dat zijn moord politiek gemotiveerd is en niet alleen maar een roofoverval.

“Als Geertman een normale buitenlander was geweest, zou een roofoverval met moord aannemelijk zijn geweest. Maar dat was hij niet. Geertman was een activist. Hij streed tegen de verwoestende mijnbouw, tegen landjepik en tegen projecten die de boeren en inheemse mensen in Aurora van hun land verdreven,” zei Cristina Palabay, secretatis-generaal van Karapatan in een verklaring.###