< vorig bericht bericht 5 / 5

Gezondheidsactivisten tegen Privatisering Gezondheidszorg

Filippijnse gezondheidsactivisten slaagden erin een wetsvoorstel te laten stemmen dat het recht op gezondheid beschermt.

Andrew Aytin, 5 augustus 2018

Door het lobbywerk en de mobilisaties van de Council for Health and Development (CHD) en andere progressieve gezondheidsorganisaties keurde het Filippijnse Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel goed dat de privatisering van alle overheidsziekenhuizen in het land verbiedt. Dit is een zwaarbevochten overwinning voor de hele progressieve sociale beweging die zich al lang verzet tegen de privatisering van publieke gezondheidszorg en andere sociale voorzieningen.

Het wetsvoorstel stelt voor om overtreders te bestraffen met een boete tussen 1.600 en 13.000 euro. Zelfs ontslag van verantwoordelijke functionarissen uit hun openbaar ambt wordt mogelijk. Het waren progressieve volksvertegenwoordigers van de Makabayan-partijlijst die na uitgebreid overleg met verschillende gezondheidsorganisaties het wetsvoorstel indienden. CHD leverde relevante input over de negatieve gevolgen van de privatisering van overheidsziekenhuizen, -diensten en -faciliteiten voor de armen.

Eleanor Jara, directrice van CHD, legt uit waarom het wetsvoorstel zo belangrijk is: "Het wetsvoorstel is belangrijk in een land waar een ziekenhuisopname voor veel voorkomende ziekten zoals longontsteking drie maandlonen kan kosten, waar zes van de tien patiënten overlijden zonder medische zorg, waar te voorkomen en geneesbare ziekten de belangrijkste oorzaken van ziekte en mortaliteit blijven, waar mensen in afgelegen gebieden geen gezondheidswerker of openbare gezondheidsfaciliteiten in de buurt hebben en het vervoer naar het "dichtstbijzijnde" ziekenhuis of kliniek het inkomen van een week kost, of omdat de zieken hun behandeling nauwelijks kunnen betalen door allerlei extra kosten die het ziekenhuis aanrekent.”

Strijd om publieke ziekenhuizen

gezondheidsactivistenVorig jaar hield CHD de sluiting van het Fabella-ziekenhuis tegen. Dat deden ze samen met progressieve gezondheidsorganisaties Health Alliance for Democracy, Alliance of Health Workers en vrouwenbeweging GABRIELA. Fabella is een openbaar ziekenhuis, beschouwd als 's werelds drukste kraamkliniek (het behandelt gemiddeld 70 tot 80 bevallingen per dag). Het ziekenhuis is het toevluchtsoord van de allerarmste moeders in Manilla en nabijgelegen provincies vanwege de gratis diensten.

De gezondheidsorganisaties vinden dat de overheid publieke ziekenhuizen moet ontwikkelen en versterken, niet privatiseren. "Het is hoog tijd om een wet goed te keuren die de openbare gezondheidszorg toegankelijker maakt voor de mensen en het illegaal maakt om van gezondheid een winstgevende handel te maken in openbare ziekenhuizen en ander openbare gezondheidsdiensten", zei Jara.

Pas de eerste stap

De goedkeuring van het wetsvoorstel in het Huis van Afgevaardigden is slechts de eerste stap om het wetsvoorstel een wet te laten worden. CHD en de netwerkpartners maken nu de ronde in de kantoren van de senatoren om te lobbyen en er zeker van te zijn dat het wetsvoorstel een wet wordt die in dienst staat van het recht op gezondheid voor iedereen.

Bron: https://g3w.be/news/filipijnse-gezondheidsactivisten-boeken-overwinning-met-wet-tegen-privatisering-van