Onderscheiding van 'Women have Wings' voor Cristina Palabay

Cristina (Tinay) zet zich al jarenlang in voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden. Zij ontving op 10 december opnieuw doodsbedreigingen.

De organisatie “Women Have Wings” onderscheidt jaarlijks vrouwen uit de internationale gemeenschap voor hun uitzonderlijke moed. Enige tijd geleden ontving Cristina Tinay Palabay, de Courage Award. Een terechte onderscheiding voor deze uitzonderlijk moedige vrouw!

Cristina PalabayTinay is secretaris-generaal van de mensenrechten alliantie Karapatan. Als toegewijde activiste en feministe zet ze zich al jarenlang in voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden. Onverschrokken roept ze de Filippijnse regering ter verantwoording voor de schendingen van mensenrechten en de gevolgen daarvan.

Als secretaris-generaal van Karapatan heeft ze haar bezorgdheid geuit over de buitengerechtelijke executies onder president Duterte, niet alleen in het kader van de "oorlog tegen drugs", maar ook bij de vervolging van vrouwen en andere mensenrechtenactivisten in het land. Ze heeft persverklaringen afgelegd, op openbare fora gesproken, protestacties georganiseerd, gelobbyd bij regionale en internationale mensenrechtenorganisaties om de schendingen van de mensenrechten door de regering Duterte aan de kaak te stellen.

Door haar moed om op te komen voor gerechtigheid en mensenrechten, kreeg ze op 22 april 2019 een sms van een onbekende persoon die haar en een aantal anderen waarschuwt dat "ze dit jaar gedood zullen worden". Ondanks gevaar voor eigen leven blijft Tinay onverminderd doorgaan met haar activisme om de regering ter verantwoording te roepen. Op 10 december 2019 tijdens de dag van de mensenrechten ontving zij opnieuw doodsbedreigingen (zie hieronder link naar artikel).

Bron:  http://womenhavewings.org/whw-courage-award53/

Artikel: On the 71st Int'l Human Rights Day, Karapatan secretary general receives revolting texts, death threats anew op https://www.karapatan.org/

Karapatan is een alliantie van mensenrechtenorganisaties die zich inzetten voor de verdediging en ter bevordering van de mensenrechten en burgerlijke vrijheden. Zij ontstond in 1995 en telt 40 lid-organisaties en 16 regionale afdelingen over het hele land. Zij monitort en documenteert gevallen van mensenrechtenovertredingen, helpt en verdedigt slachtoffers, geeft voorlichting en voert campagnes.

Ga voor meer informatie over Karapatan naar: https://www.karapatan.org/