< vorig artikel artikel 4 / 4

Oorlog en Jihad in de Filippijnen

De burgemeester die vrede stichtte in het gewapende conflict

Amsterdam / De Balie / Podium / ma 12 juni 2017 / 20:30 uur

Op de Filippijnen is momenteel de staat van beleg van toepassing. Moslimextremisten die gelieerd zijn aan Islamitische Staat probeerden de stad Marawi te veroveren. Het is niet de eerste keer dat de Filippijnen te maken krijgt met zulke spanningen. Decennialang woedde er een gewapend conflict in de provincie Lanao del Norte tussen het Islamitische Moro National Liberation Front en de Filippijnse regering.

Tijdens dit programma spreken we met de burgemeester van Kauswagan Rommel C. Arnado die dit gewapende conflict oploste en daarbij zeer anders te werk ging dan de huidige president Duterte. Arnado betrok prominenten uit de gemeenschap bij het vredesproces, Duterte weigert met extremisten – die momenteel nog tientallen mensen gevangen houden - te praten. We praten over de verschillende vormen van omgang met conflict en de consequenties hiervan.

Samen met de burgemeester van Haarlem Jos Wienen en columnist, politiek ideoloog en wetenschappelijk medewerker van de Wiardi Beckman Stichting, René Cuperus gaan we in gesprek over het oplossen van spanningen en samenleven. Hoe zorg je ervoor dat mensen met verschillende religieuze en etnische identiteiten vreedzaam samenleven? En als er spanningen ontstaan, of dat nu op de Filippijnen is, in een Parijse voorwijk of op IJburg, hoe los je die dan op? Roep je hulp in van prominenten uit de gemeenschap? Welke consequenties heeft dit?

Hedda van Lieshout van Eigen Kracht Centrale zal een korte lezing geven over hun aanpak van spanningen in een buurt.

Rommel C. Arnado werd tot burgemeester verkozen in 2010. Zijn gemeentebestuur legde de nadruk op de relatie tussen het voortdurende conflict en sociaal-economische problemen, zoals armoede, gebrek aan voedsel en verschillen in economische posities tussen bevolkingsgroepen. Hij benaderde dit als een van de oorzaken van het conflict. In 2016 ontving hij voor zijn inzet de UCLG Peace Prize.

Dit programma is in samenwerking met VNG International en wordt georganiseerd in het kader van de UCLG Peace Prize 2016.

Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Bron: https://www.debalie.nl/