Petitie aangeboden aan Tweede Kamer

Ondertekenaars vragen aan de Nederlandse regering,
om alles in het werk te stellen om de waarheid aan het licht te brengen
als gerechtigheid voor Willem Geertman

NFS Persbericht, Den Haag - 7 november 2012

De petitie inzake ‘oproep tot onafhankelijk onderzoek van en gerechtigheid voor de moord op Willem Geertman’ is op 6 november aangeboden aan de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

De petitie is in ontvangst genomen door Alexander Pechtold – fungerend voorzitter van de commissie en lid van de Tweede Kamer voor de Democraten 66. Hij werd vergezeld door de leden van de Tweede Kamer Désirée Bonis van de Partij van de Arbeid, Jasper van Dijk van de Socialistische Partij, Pieter Omtzigt van het Christen Democratisch Appel en Sjoerd Sjoerdsma van de Democraten 66. Pechtold heette de leden van de delegatie welkom in de Tweede Kamer en condoleerde hen met het overlijden van Willem Geertman.

De leden van de delegatie waren Aurora Santiago (Willem’s partner), Theresa Brittanico (stafkracht Alay Bayan waarvan Willem directeur was), Herman Geertman (broer van Willem), aartsbisschop Joris A.O.L. Vercammen van de Oud-Katholieke Kerk, Rhys de Los Santos van de Filippijnse jongerenorganisatie Samaka.nl, Ton Groeneweg van Mensen met een Missie, Angie Gonzales van het International Coordinating Committee for Human Rights in the Philippines en Theo Droog, voorzitter van de Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging leidde de delegatie.

Aurora Santiago vroeg steun voor de zoektocht naar gerechtigheid voor de dood van Willem. Willem werd op 3 juli 2012 vermoord, zeer waarschijnlijk om zijn uitgesproken standpunten. Santiago heeft een moordzaak ingediend. Ondanks duidelijke beeldopnames van de daders zijn er vier maanden na Willem’s dood nog geen ontwikkelingen. Theresa Brittanico voegde toe dat Willem in aanwezigheid van zijn collega’s werd vermoord. Volgens hen is dat een duidelijke verklaring dat hij werd gedood vanwege zijn verzet tegen mijnbouw, houtkap en dergelijke zaken die de vernietiging van het milieu veroorzaken.

Hij woonde tientallen jaren in de Filippijnen en hielp de armen om op te komen voor hun landrechten. Hij was uitvoerend directeur van Alay Bayan, een organisatie die zich richt op paraatheid bij rampen ten dienste van de meest kwetsbare gemeenschappen. Brittanico gaf aan, dat de door de Filippijnse politie gevormde “task force” de zaak niet voortvarend aanpakt. Aurora Santiago en Theresa Brittanico vroegen aan de Nederlandse overheid om druk uit te oefenen op de Filippijnse overheid om bovenop de task force een onafhankelijk onderzoek in te stellen opdat het recht kan zegevieren.

Theo Droog vermeldde op het moment van overhandigen, dat de oproep is onderschreven door bijna 600 personen, 23 organisaties en 6 allianties. Alle ondertekenaars, de partner, familie, vrienden en collega’s van Willem en sympathiserende burgers en organisaties vragen aan de Nederlandse regering om alles in het werk te stellen om de waarheid aan het licht te brengen als gerechtigheid voor Willem Geertman. Zij willen allen de onderste steen boven hebben om de schuldigen te vinden, zodat het recht zijn loop kan hebben. Er moet een einde komen aan de straffeloosheid op de Filippijnen.

Na ontvangst van de petitie schetste Alexander Pechtold een beeld van Willem Geertman, een man die het opnam voor de arme arbeiders, boeren en inheemse bevolking, om hen een menswaardig bestaan te verschaffen. Pechtold haalde de cijfers uit de petitie aan, dat Geertman de 17e milieu-activist is, die werd gedood onder de huidige regering van Aquino en de 6e van dit jaar. Hij vermeldde dat een eerlijk proces heel belangrijk is. Binnen een week wordt de petitie met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans besproken.

Na de petitieaanbieding was er een programma op Het Plein nabij de ingang van de Tweede Kamer. Ondanks de kou waren er een kleine vijftig sympathisanten bijeen gekomen. Dit maakte het mogelijk om met elkaar de eis tot gerechtigheid te versterken. Aurora Santiago bedankte iedereen zeer hartelijk voor al hun steun. Zij was blij met de ontmoeting met de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken en de belofte van Alexander Pechtold dat ze het volgende week dinsdag bespreken.

Droog deed verslag van het bezoek en noemde enkele reacties van ondertekenaars, zoals: onbegrijpelijk dat iemand mijn aardige en hardwerkende neef heeft vermoord - bij deze spreken wij onze afschuw uit - met verdriet onderteken ik - verschrikkelijk, de moord op Willem en al die andere slachtoffers die voor een menswaardige samenleving op de Filippijnen hebben gestreden, dit moet echt stoppen - dit kan zo niet langer - ik ga er van uit dat dit grondig onderzocht wordt!

Meer foto’s van de overhandiging en het samenzijn op Het Plein.
Zie: http://www.humanrightsphilippines.net/2012/11/dutch-parliamentarians-receive-willem-geertman-petition/

Van de uitgenodigde persmedia was alleen SBS6 aanwezig. Een korte impressie van de overhandiging werd uitgezonden in de late editie van ‘Hart van Nederland’ op 6 november.
Zie: http://www.hartvannederland.nl/archief/2012/late-editie-van-6-november-2012/ (tussen 5:21 en 7:45 min)