President Duterte's laatste State of the Nation Address:

Een “superspreader” van leugens, onvervulde beloftes en grootspraak

Op dezelfde dag dat gewichthefster Hidilyn Diaz de eerste gouden medaille voor de Filippijnen ooit won op de Olympische Spelen in Tokyo, sprak president Duterte zijn vijfde en laatste State of the Nation Address (SONA) uit. Met de jaarlijkse staatsrede legt de president verantwoording af aan het voltallige congres  (de Senaat en het Huis van Afgevaardigden) voor het gevoerde beleid en kondigt zijn beleidsplannen aan voor het komende jaar, zijn laatste voor de verkiezingen in mei volgend jaar. Het was de langste SONA speech ooit van een Filippijnse president die 2 uur en 40 minuten in beslag nam. Omdat het zijn laatste SONA is, hebben verschillende maatschappelijke bewegingen de gelegenheid aangegrepen om de balans op te maken van het gevoerde beleid van de afgelopen vijf jaar.

Ook dit jaar weer werden de resultaten van het gevoerde beleid opgeklopt en de tekortkomingen verzwegen, zodat het geen hoop geeft dat dit zich ten goede zal keren. Hoog werd opgegeven over de hoge economische groei die in de eerste drie jaar van Duterte’s bewind werd bereikt om het succes  van het gevoerde beleid te benadrukken, verzwegen werd daarbij dat die economische groei toen al gestaag minder werd. Daarnaast werd de pandemie als gemakkelijk excuus gebruikt voor de zware recessie, waardoor de economie in 2020 met 9.5% kromp. Tekenend was dat pas in het laatste deel van de speech de president de pandemie noemde zonder enig initiatief aan te geven hoe hij het falende beleid om de pandemie te bestrijden bij gaat sturen.

Het liet ook de populistische kant van deze president zien, die mooie verwachtingen van initiatieven naar voren blijft brengen, terwijl hij met z'n zwijgen over de desastreuze gevolgen van zijn beleid, deze ontkent. Er is wel extra geld voor infrastructurele werken, maar niet voor meer sociale steun aan de slachtoffers van de pandemie, noch voor meer vaccins en een landelijk gevoerd beleid om infecties in kaart te brengen en tegen te kunnen gaan. Zo ook verkondigt hij het belang om het besluit van de Permanent Council of Arbitration van juli 2016 over de West Philippine Sea te respecteren, maar hij maakt zich daarin volledig afhankelijk van de goedwillendheid van China, die juist de Filippijnse soevereiniteit blijft schenden. Dit geldt evenzeer voor de vorming van de NTF-ELCAC (National Task Force to End Local Communist Armed Conflict) die een antwoord zou moeten geven op de hoofdoorzaak van het gewapende verzet. Verzwegen wordt daarbij dat onder leiding van deze Task Force de schending van mensenrechten verder verergerd is, zoals afgelopen 7 maart toen 9 activisten in hun kantoor en thuis in koele bloede werden neergeschoten door politie en militairen.

Daar het ging om de laatste SONA van president Duterte hebben maatschappelijke organisaties van o.a. arbeiders, vrouwen en mensenrechten deze gelegenheid gebruikt om de tekortkomingen van het beleid te veroordelen en veranderingen te eisen. Om deze groeiende onrust te onderstrepen was voor het eerst  sinds het uitbreken van de pandemie vorig jaar een grote groep demonstranten (zie foto) op weg naar het congres, waar de SONA werd uitgesproken, ondanks dat de Filippijnse Mobiele Eenheid hen probeerde tegen te houden. Zij riepen de president op ter verantwoording en eisten zijn aftreden.

Dit geeft de noodzaak aan van een totaal ander beleid om armoede en andere problemen te kunnen aanpakken en om meer Filippino’s aan te zetten zich voor die veranderingen in te zetten met het oog op de verkiezingen van volgend jaar mei. Laten wij hen daarin steunen, ook door bredere bekendheid te geven aan de internationale initiatieven die de wantoestanden in de Filipijnen aanklagen, zoals die van de Verenigde Naties, van het International Criminal Court en van INVESTIGATE PH.

Bron materiaal en meer informatieve artikelen:

Header foto: onderweg naar het congres roepen demonstraten president Duterte ter verantwoording en eisen zijn vertrek   (foto credit Francis Orcio / Altermidya)

Video Altermidya: Wakasan Na ang administrasyong Duterte (Einde Nu van Duterte administratie) Kabi-kabilang protesta sa huling SONA ni Duterte (altermidya.net)