< vorig bericht bericht 10 / 10

Veertig Jaar na Afkondiging van de Staat van Beleg

"De armen zijn nog steeds arm, uitgebuit en onderdrukt. Tot vandaag de dag is er geen sociale rechtvaardigheid en heerst er een cultuur van straffeloosheid, zoals ten tijde van de Staat van Beleg."
- Karapatan

door RONALYN V. OLEA
Bulatlat.com

Manilla - Met rode hoofdbanden waarop teksten als “Nooit Weer een Staat van Beleg”, “Erken de Slachtoffers van de Staat van Beleg” en "Stop het Staatsterrorisme - Nu" markeerden op 21 september jl. demonstranten – jong en oud – het 40e jaar van de afkondiging van de Staat van Beleg met een protestmars naar de Chino Roces brug (vroegere Mendiola).

Onder de vlag van de koepelorganisatie Bagong Alyansang Makabayan (Bayan) verzamelden leden van progressieve organisaties zich aan de voorkant van de Sto. Tomas Universiteit voor de protestmars richting het Malacanang paleis.

Cristina Palabay, secretaris-generaal van Karapatan, opende haar toespraak met het geven van een eerbetoon aan al diegenen die hun leven wijdden aan de strijd tegen de dictatuur.

"Veertig jaren zijn verstreken sinds Marcos de Staat van Beleg afkondigde. Maar ook zonder een formele verklaring van een staat van beleg duren onrecht en schendingen van de mensenrechten, armoede en dienstbaarheid aan de Amerikaanse dictaten voort”, sprak Palabay in de Filippijnse taal.

De parallellen tekenen zich af, sprak Palabay: "Veertig jaren zijn verstreken, maar, net als Macliing Dulag, Tulio Favali en Liliosa Hilao die tijdens de Staat van Beleg werden gedood, zijn Jimmy Liguyon, Fausto Tentorio en Genesis Saguitan tijdens het bestuur van Noynoy Aquino’s gedood."

https://picasaweb.google.com/113645471418285536433/40thAnniversaryOfMartialLaw?feat=flashalbum#5790755619848423938

Dulag, een stamhoofd uit de Cordillera’s die het verzet tegen de Chico rivier dam project leidde, werd vermoord in april 1980. Liguyon, een anti-mijnbouw advocaat in Bukidnon, werd in maart van dit jaar gedood.

De Italiaanse missionarissen Favali en Tentorio zijn beiden vermoord door paramilitaire troepen. Favali werd gedood in 1985 en Tentorio in 2011.

Hilao werd in 1973 gearresteerd en is gestorven aan marteling, terwijl Saguitan, een inheemse leider in Agusan del Sur, het meest recente slachtoffer is van buitengerechtelijke executie.

Volgens Karapatan zijn er 100 slachtoffers van buitengerechtelijke moorden onder de regeerperiode van Aquino. Acht van de slachtoffers zijn kinderen, meestal gedood als gevolg van ongericht schieten, aldus Salinlahi - alliantie voor de zorg om kinderen.

Het is misschien niet zo zichtbaar als 40 jaar geleden, maar de sporen van de Staat van Beleg onder Ferdinand Marcos zijn tot vandaag de dag aanwezig: zoals illegale arrestaties en detentie, martelingen, verdwijningen, buitengerechtelijke executies, bombardementen en beperking van de bewegingsvrijheid van gemeenschappen, gedwongen evacuatie, het inzetten van paramilitaire groepen, en andere vormen van schendingen van de mensenrechten, vermeldde Karapatan in een verklaring.

Lees het artikel verder op:
http://bulatlat.com/main/2012/09/22/on-40th-anniversary-of-martial-law-groups-slam-continuing-repression/