Verklaring bij de Dag van de Mensenrechten 2020

dag van de Mensenrechten

Persbericht Desaparecidos en Hustisya, Manila 8 december 2020

Enkele dagen voor de herdenking van de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december hebben de mensenrechtengroepen Desaparecidos en Hustisya met klem het dodelijke en fascistische beleid van het Duterte-regime veroordeeld. Dit beleid heeft geleid tot intensievere aanvallen op Filippino’s en de schaamteloze veronachtzaming van de rechten van de mens - duidelijk acties van de regering in een tijd van rampen en een ernstige gezondheidscrisis.

Erlinda Cadapan, voorzitter van Desaparecidos zei, dat de toch al sombere toestand van de mensenrechten in het land “verder is gekelderd en nog steeds verder verslechtert nu de huidige regering erop staat haar harde optreden tegen activisten en politieke tegenstanders voort te zetten, ondanks de vurige vraag van Filippino’s om wezenlijke acties die gericht zijn op hun zorgen.”

"Het is woedend makend dat de prioriteit van de regering ligt bij het onderdrukken van burgerlijke en politieke vrijheden van mensen, en intussen de verantwoordelijkheden negeert om de medische en sociaal-economische problemen aan te pakken, die nog groter zijn geworden door de COVID-19 pandemie en de recente rampen die het land hebben getroffen. We zijn nog lang niet toe aan het afvlakken van de curve van de coronavirusinfecties. Veel Filippino's zijn hun baan en inkomen kwijtgeraakt ten gevolge van het falen van de overheid en de daaropvolgende economische recessie,” zei ze.

Cadapan merkte op dat de mensen in Bicol, Cagayan Valley en andere regio's in Luzon die zwaar getroffen zijn door de talrijke tyfoons, nog steeds worstelen met dagelijkse uitdagingen om er bovenop te komen. Toch is de regering-Duterte meer bezig met het belasteren van andersdenkenden en critici door middel van haar fascistische en militaristische plannen.

dag van de MensenrechtenUit gegevens van de mensenrechtenorganisatie Karapatan blijkt, dat er sinds het begin van het bewind van president Rodrigo Duterte 353 gevallen van buitengerechtelijke executies (EJK's) en 488 gevallen van mislukte buitengerechtelijke executies in het land waren. De beruchte 'oorlog tegen drugs' van de huidige regering maakte ook een einde aan het leven van meer dan 7.000 personen, aldus een rapport van Amnesty International.

Evangeline Hernandez van Hustisya zei, dat Duterte's zogenaamde oorlog tegen drugs en zijn anti-oproer operaties resulteren in bloedvergieten en tranen van rouwende families. “Het is beschamend dat staatstroepen de slachtoffers van zijn bloedige razernij als 'drugsverslaafden' of 'vijanden van de staat' beschouwen.”

Als vertegenwoordiger van een rechtengroep die bestaat uit familieleden van slachtoffers van buitengerechtelijke executies en andere mensenrechtenschendingen, veroordeelt Hernandez ook de 'openlijke goedkeuring van moord en het negeren van de mensenrechten' van de president door zijn anti-mensenrechtenbeleid, zoals de Anti-Terrorismewet van 2020 en de vorming van de ‘Nationale Strijdmacht voor het Beëindigen van het Lokale Communistische Gewapende Conflict’ (NTF-ELCAC).

"De oprichting van de NTF-ELCAC, een nutteloze instantie die miljoenen peso's belastinggeld van de mensen verspilt om kwaadaardige en ongegronde beschuldigingen te spuien die het leven van mensen in gevaar brengen, verslechtert de toch al sombere toestand van de mensenrechten in het land. Met de inwerkingtreding van de terreurwet zullen de golf van het labelen van tegenstanders van het regeringsbeleid en de geïntensiveerde politieke vervolging zeker verergeren, vooral door het gebruik van valse overgaven en krankzinnige online trollen die valse informatie verspreiden om mensen die opkomen voor het goede in diskrediet te brengen,” zei ze.

De Hustisya-functionaris waarschuwde dat de president wordt aangemoedigd om zijn agenda voor het versterken van zijn tirannieke heerschappij door te drukken en zei dat zijn anti-mensenrechtenbeleid moet worden gestopt.

"We herhalen onze eis om gerechtigheid en verantwoording over de moorden en andere grove mensenrechtenschendingen en benadrukken onze oproep tot afschaffing en opheffing van de NTF-ELCAC. Samen met het Filippijnse volk zullen we standvastig blijven in ons streven naar gerechtigheid en bij het handhaven van de mensenrechten,” besluit Hernandez. ###

References:
Erlinda Cadapan, Desaparecidos Chairperson, 0922 974 2431
Evangeline Hernandez, Hustisya Chairperson, 0950 4477 934