pagina 1 / 8 volgende pagina >

Maria Ressa ontvangt Nobelprijs voor de Vrede

De Nobelprijs voor de Vrede voor Maria Ressa is een welverdiende erkenning van haar onvermoeibare werk als journalist en als mensenrechtenverdediger

Felicitaties aan Maria Ressa met de toekenning aan haar van de Nobelprijs voor de Vrede. De toekenning is ook een krachtige steunbetuiging van de internationale gemeenschap aan voorstanders van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in de Filippijnen, die het zwaar te verduren hebben onder de huidige regering.

We staan naast haar en alle journalisten in de strijd voor waarheid en democratie in de Filippijnen.
Ressa is de medeoprichter van het platform Rappler voor onderzoeksjournalistiek. Het platform  besteedt onder meer aandacht aan het bloedige antidrugsbeleid van president Rodrigo Duterte. Ressa is doelwit geweest van aanvallen vanwege de kritische berichtgevingen.

Maria Ressa is de eerste Filippijn die de Nobelprijs voor de Vrede heeft ontvangen! OP 31 maart dit jaar ontving Maria al the Four Freedom Award! De Russische journalist Dmitry Muratov heeft vandaag ook de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen.

Ga voor meer informatie naar:
The Nobel Peace Prize 2021 - Press release (nobelprize.org)
Rappler's Maria Ressa, Dmitry Muratov win 2021 Nobel Peace Prize
NUJP: Maria Ressa's Nobel win should shine light on truth fighters (rappler.com)
Journalist Maria Ressa krijgt Four Freedom Award (nefiso.nl)

President Duterte stelt zich niet meer kandidaat

Oproep aan de VN-mensenrechtenraad om verregaande maatregelen aan te nemen om het schrikbewind van president Duterte aan de kaak te stellen en aan te klagen.

Tegen alle verwachtingen in heeft president Duterte afgelopen week aangekondigd zich uit de politiek terug te trekken. Deze eerste week van oktober moeten de kandidaten voor de landelijke verkiezingen op 9 mei 2022 zich registreren. De partij van president Duterte had hem genomineerd als vicepresident en niets wees erop dat hij dat afwees, ondanks de twijfels die daaraan verbonden zijn omdat de president niet voor een tweede termijn herkozen kan worden. Maakt president Duterte nu de weg vrij voor zijn dochter Sara voor het presidentschap? Sara is haar vader in 2016 opgevolgd als burgemeester van Davao City.

Wat is gezien zijn reputatie de aankondiging van president Duterte waard? Dit lijkt op het scenario dat Duterte volgde in augustus 2016, toen nog als burgemeester van Davao City. Hij kondigde toen aan niet beschikbaar te zijn als president, maar kwam daar op het allerlaatste moment op terug. Hij heeft toen op dubieuze wijze een presidentskandidaat vervangen om zo zelf mee te kunnen doen. Dat zou nu tot 11 november weer kunnen gebeuren. Zijn beleid heeft weinig aanzien gehad voor de wet, zodat alles nog mogelijk is. Of heeft zijn aankondiging te maken met de intentie van Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr. om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in 2022…?

Bongbong’s voornemen is overigens een schaamteloze blijk van minachting voor de duizenden Filippino's die zijn vermoord, verdwenen, gemarteld en ontheemd, en de Filippijnse natie wier economie was geplunderd tijdens de dictatuur van Marcos. De Marcos familie heeft in die jaren miljarden achterover gedrukt. President Duterte bewondert deze familie en heeft Marcos laten begraven op de begraafplaats van nationale helden. Bongbong als president betekent het verder witwassen van dat gestolen geld en hij zal pogen president Duterte vrij te stellen van enige vervolging voor zijn misdaden.

De aankondiging van president Duterte komt overigens op een uitgekiend moment, omdat op 7 oktober 2021 de algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN) de mensenrechtensituatie in de Filippijnen opnieuw zal bespreken. Ondanks alarmerende rapporten over die situatie nam die vergadering vorig jaar een zwaar bekritiseerd voorstel aan om de samenwerking tussen de VN en de Filippijnse overheid te versterken om die misdaden te bestrijden. Meerdere rapporten hebben vervolgens overtuigend aangetoond dat dit een farce is geweest.

Zo heeft het Internationaal Strafhof besloten onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor strafrechtelijke vervolging van Duterte en zijn regime. Ook Michelle Bachelet, Hoge VN-commissaris voor de mensenrechten, is met een vernietigend VN-mensenrechtenrapport gekomen, evenals INVESTIGATE PH, die dat in 3 verschillende rapporten heeft vastgelegd. Deze feiten spreken voor zich en wij roepen de VN-mensenrechtenraad dan ook op om zich geen zand meer in de ogen te laten strooien en verregaande maatregelen aan te nemen om dit schrikbewind van president Duterte aan de kaak te stellen en aan te klagen.

CIVICUS: Overzicht Beperkingen Burgerlijke Vrijheid

Internationale gemeenschap moet onafhankelijk onderzoeksmechanisme steunen om aanvallen op het maatschappelijk middenveld te beëindigen

Karapatan stuurt dit persbericht van CIVICUS door in verband met hun nieuwe samenvatting die vandaag is gepubliceerd over de staat van burgerlijke vrijheden en aanhoudende aanvallen op de burgermaatschappij van de Filippijnen.

Solidariteit groeit door Samen aan Vrede te werken

Geslaagde bijeenkomst over de mensenrechten in Palestina en de Filippijnen

De Alkmaarse Ambassade van Vrede organiseert jaarlijks de Vredesweek in Alkmaar. Tijdens de opening van de Vredesweek sprak de Alkmaarse burgemeester Anja Schouten en benadrukte dat vrede niet vanzelfsprekend is, maar iets waar je elke dag aan kunt bijdragen. Earth Caravan Nederland (EC) en de NFS namen het initiatief om tijdens de Vredesweek een avond over Palestina en de Filippijnen te organiseren.

Derde Rapport van INVESTIGATE PH

Onafhankelijk internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen in de Filippijnen eindigt met vernietigend bewijs tegen Duterte, roept op tot een door de VN geleid onderzoek

Volksorganisaties en maatschappelijke groeperingen van over de hele wereld hebben er bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) op aangedrongen om een onderzoek uit te voeren naar mensenrechtenschendingen in de Filippijnen onder president Rodrigo Roa Duterte bij de lancering van haar derde rapport 13 september jl.

Oproep van meer dan 300 Organisaties en Pleitbezorgers tot Onafhankelijk Onderzoek

Wij roepen internationale instanties op om de mensenrechtencrisis in de Filippijnen onpartijdig en onafhankelijk te onderzoeken

Een jaar na de moord op mensenrechtenactivist Zara Alvarez doen meer dan 300 mensenrechtenorganisaties en pleitbezorgers over de hele wereld een oproep  om de moorden op de Filippijnen te stoppen en president Rodrigo Duterte te vervolgen voor zijn misdaden tegen het Filippijnse volk.

President Duterte's laatste State of the Nation Address:

Een “superspreader” van leugens, onvervulde beloftes en grootspraak

Op dezelfde dag dat gewichthefster Hidilyn Diaz de eerste gouden medaille voor de Filippijnen ooit won op de Olympische Spelen in Tokyo, sprak president Duterte zijn vijfde en laatste State of the Nation Address (SONA) uit. Met de jaarlijkse staatsrede legt de president verantwoording af aan het voltallige congres  (de Senaat en het Huis van Afgevaardigden) voor het gevoerde beleid en kondigt zijn beleidsplannen aan voor het komende jaar, zijn laatste voor de verkiezingen in mei volgend jaar. Het was de langste SONA speech ooit van een Filippijnse president die 2 uur en 40 minuten in beslag nam. Omdat het zijn laatste SONA is, hebben verschillende maatschappelijke bewegingen de gelegenheid aangegrepen om de balans op te maken van het gevoerde beleid van de afgelopen vijf jaar.

Aanklacht tegen Windel Afgewezen

Wij zijn zeer verheugd u te kunnen berichten dat de moordzaak tegen de CPA voorzitter Windel Bolinget is geseponeerd door de rechtbank in Tagum stad.

De moordzaak die werd ingediend door de nationale politie (PNP) tegen de voorzitter van de Cordillera People’s Alliance (CPA) Windel Bolinget en tegen Albert Mandin, Lutgardo Jurcales, Jr., Agnes Mesina, Jackie Valencia en Reynaldo Garneng is afgewezen door de rechtbank in de stad Tagum.

Vredesbesprekingen Voorlopig van de Baan

Door de NDFP als terroristische organisatie te duiden stelt de Duterte regering de vredesbesprekingen uit tot een volgende president die bereid is deze te hervatten.

De Regering van de Filippijnse Republiek (GRP) heeft het Nationale Democratische Front van de Filippijnen (NDFP) formeel aangeduid als terroristische organisatie, zoals is beschreven in de Anti Terrorism Council (ATC) -Resolutie nr. 21. Deze daad schaadt de vredesbesprekingen en is daarmee gericht tegen het verlangen van Filippijnse mensen naar een rechtvaardige samenleving en duurzame vrede.

Filippijnen: Een van de 10 Beroerdste Landen op het Gebied van Arbeidersrechten

Foto: Protest onderweg naar presidentieel paleis. (foto credit Bulatlat)

Situatie voor de arbeiders is nog verder verslechterd sinds de Anti-Terrorism Act van kracht werd op 3 juli 2020.
Deze wet ondermijnt de burgerlijke vrijheid ernstig.

Sinds 2015 brengt de International Trade Union Confederation (ITUC) jaarlijks de ‘Global Rights Index’ uit, waarin is vastgelegd in hoeverre landen de basisrechten van arbeiders respecteren. Hierbij moet gedacht worden aan basisrechten, zoals het recht om te staken, het recht op een vakbond en om deel te nemen aan acties van de vakbond en de vrijheid van meningsuiting. Veel van deze basisrechten worden in de Filippijnen geschonden. Uit de index 2021 blijkt  dat de Filippijnen weer tot de 10 beroerdste landen behoort, waar arbeiders “geen garantie hebben dat hun rechten erkend worden”. Het is zo erg dat in de acht jaar dat deze lijst van 10 beroerdste landen is opgesteld, de Filippijnen de laatste vijf jaar daarin een vaste plaats heeft, juist de vijf jaren onder het bewind van president Duterte.

Bewondering voor Peter R de Vries!

Fillippijnse migrantengemeenschap is hem eeuwig dankbaar voor zijn streven naar waarheid en gerechtigheid.

De Filippijnse migrantengemeenschap in Nederland deelt de schok, het ongeloof en de woede van de Nederlanders over de schietpartij gericht tegen Peter R de Vries.

De heer de Vries is een uitzonderlijke onderzoeksjournalist die bekend staat om zijn moed en inzet bij het zoeken naar gerechtigheid voor de slachtoffers van onopgeloste misdaden.

Samenvatting Tweede INVESTIGATE PH Rapport

Tweede rapport van de onafhankelijke internationale onderzoekscommissie naar mensenrechtenschendingen in de Filippijnen

Het tweede rapport van INVESTIGATE PH onderzoekt aanhoudende mensenrechtenschendingen in de Filippijnen, gepleegd door staatsagenten en mogelijk gemaakt door het veiligheidsbeleid van de regering-Duterte. Het rapport benadrukt een aanhoudend, heersend gebrek aan effectieve binnenlandse rechtsmiddelen voor deze misbruiken.

Cyberaanvallen op Karapatan en Alternatieve Mediaorganisaties

Cyberaanvallen op Karapatan en alternatieve mediaorganisaties: schending van het mensenrecht op vrijheid van informatie

Mensenrechtenorganisaties Karapatan en de alternatieve mediakanalen Bulatlat en Altermidya waren recent het doelwit van cyberaanvallen op hun websites, zoals gemeld door de Zweedse mediastichting Qurium.

"Degenen die deze aanvallen uitvoeren en zich verschuilen achter een scherm van anonimiteit die deze aanvallen uitvoeren, zijn lafaards. Ze willen de feiten over de mensenrechtensituatie niet openbaar maken op digitale platforms zoals de onze. Dit is niet alleen een aanval op mensenrechtenorganisaties zoals Karapatan of mediaorganisaties zoals Bulatlat en Altermidya - dit is een aanval op het recht van het volk op vrijheid van informatie", aldus secretaris-generaal Cristina Palabay van Karapatan.

Bensouda: Onderzoek de Misdaden van Duterte

Verzoek van ICC-hoofdaanklager Bensouda om de misdaden van Duterte tegen de menselijkheid formeel te onderzoeken

Persbericht Karapatan, Manila 15 juni 2021

De aankondiging van de vertrekkende hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), Fatou Bensouda, dat ze formeel verzoekt om een onderzoek naar de misdaden tegen de menselijkheid begaan in de schaamteloze bloedige oorlog tegen drugs van president Rodrigo Duterte, is een langverwachte stap in de richting van gerechtigheid en verantwoording. Bovendien is het de zoveelste aanklacht tegen het moorddadige beleid van de regering-Duterte dat duizenden Filippino's straffeloos heeft gedood - en nog steeds vermoordt.