EU-resolutie over Rechtensituatie in de Filippijnen
De resolutie over de mensenrechtensituatie in de Filippijnen die onlangs door het Europees Parlement is aangenomen is een welkome stap Richting Afrekening en Verantwoording
De resolutie over de mensenrechtensituatie in de Filippijnen die onlangs door het Europees Parlement is aangenomen is een welkome stap Richting Afrekening en Verantwoording
Zonder persvrijheid lopen andere vrijheden gevaar
Een dag na de Werelddag voor de Persvrijheid (3 mei) kreeg de belangrijke mediagroep ABS-CBN de eis om met zijn radio- en tv-stations uit de ether te gaan. De uitzendlicentie van 25 jaar liep op 4 mei af. De Filippijnse president Rodrigo Duterte weigerde deze overeenkomst te verlengen.
Bruxelles Philippines, 6 april 2020
Wereldwijd gaat Covid-19 tekeer, en leven mensen onder maatregelen van social distancing. Dat is ook zo op de Filippijnen. Geen ‘jeepneys’ op straat (het traditionele openbaar vervoer), geen huwelijksceremonies, geen erediensten, geen werk voor de landarbeiders.
Bied Jose Maria Sison bescherming aan en roep op tot hervatting van de vredesbesprekingen
De Nederlandse politie heeft prof. Sison gewaarschuwd dat ze meldingen van nieuwe bedreigingen voor zijn veiligheid hebben ontvangen en heeft hem geadviseerd voorzorgsmaatregelen te nemen. De Nederlandse autoriteiten hebben geen details verstrekt over de gerapporteerde plot. Wij in de Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging (NFS) beschouwen deze kwestie met grote bezorgdheid. Prof. Sison woont al meer dan 32 jaar in ballingschap in Nederland en is de belangrijkste politieke raadgever in de vredesbesprekingen in de Filippijnen.
Tom Smith, 19 januari 2018
De controversiële Filippijnse president Rodrigo Duterte keert zich tegen Rappler, een nieuwsplatform dat een belangrijke rol speelde in zijn presidentscampagne. Het is een zoveelste teken aan de wand dat de journalistiek in de Filippijnen een hachelijke onderneming is, en zelfs nog gevaarlijker wordt, schrijft Tom Smith, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Portsmouth.
Verandering?
Niet drie decennia na EDSA en
niet onder het geplande ontwikkelingsplan
Eenendertig jaar na de People Power opstand, ook wel de EDSA revolutie genoemd, is de Filippijnen nog steeds achtergesteld en onderontwikkeld met een ernstige ongelijkheid volgens de onderzoeksgroep IBON. Het nieuwe Filippijnse Ontwikkelingsplan (PDP) 2017-2022 zal hier geen verandering in brengen, aldus de groep. Dit plan is een voortzetting van het mislukte neoliberale beleid van het Marcos-regime en de daaropvolgende regeringen.
Op 30 juni heeft Rodrigo Duterte de eed afgelegd als president van de Filippijnen. Toen hij begin mei de presidentsverkiezingen won, was het commentaar van de internationale pers niet mals. Hij werd vergeleken met de flamboyante, Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en hij werd weggezet als een Filippijnse versie op steroïden.
Wim De Ceukelaire
Miljoenen vooral arme Filippino's hebben hun hoop gesteld op de nieuwe Filippijnse president Duterte.
Marc Vandepitte, 19 november 2013
(foto helphaiyan Truthdig)
Natuurrampen spreken tot de verbeelding en wekken medelijden op. De Filippijnen worden echter al jaar en dag veel harder getroffen door permanente sociale, politieke en economische rampen.
Tekst en uitleg door Marc Vandepitte.
"De armen zijn nog steeds arm, uitgebuit en onderdrukt. Tot vandaag de dag is er geen sociale rechtvaardigheid en heerst er een cultuur van straffeloosheid, zoals ten tijde van de Staat van Beleg."
- Karapatan
door RONALYN V. OLEA
Bulatlat.com
Manilla - Met rode hoofdbanden waarop teksten als “Nooit Weer een Staat van Beleg”, “Erken de Slachtoffers van de Staat van Beleg” en "Stop het Staatsterrorisme - Nu" markeerden op 21 september jl. demonstranten – jong en oud – het 40e jaar van de afkondiging van de Staat van Beleg met een protestmars naar de Chino Roces brug (vroegere Mendiola).